Da li ste se pitali pre pečenja nekog jela da li da izaberete staklenu ili metalnu posudu? Koja je uopšte razlika i da li postoji?
Pravljenje ukusnih peciva ne zavisi samo od sastojaka i poštovanja recepta već i od vrste posude za pečenje koju koristite. Dve najčešće opcije koje ćete naći u prodavnicama su staklo i metal. I dok se možda čine kao da su prilično iste, ispostavilo se da nisu.
Staklena ili metalna posuda za pečenje?
Recept koji koristite možda vas upućuje u pravom smeru posude koju treba da odaberete.Ako recept kaže da koristite tepsiju, to obično znači da koristite metal, a posuda za pečenje se uglavnom odnosi na staklo za rernu.
Pročitajte još: Odmah ga BACITE: Ovo su znaci da je KROMPIR pun TOKSINA
Staklo može biti idealno za pite
Staklo ne sprovodi toplotu tako dobro kao metal, to je izolator, što znači da će, kada se zagreje u rerni, ostati toplije duže kada ga izvadite u poređenju sa metalom. Ovo može da ima rezultat savršeno pečene unutrašnjosti, ali prepečene spoljašnosti. Dakle, ako koristite staklo, smanjite temperaturu u rerni za 25 stepeni, piše The List.
Međutim, postoje trenuci kada su staklene posude idealne, na primer kada pečete pitu. Mogućnost da vidite strane onoga što pečete pre nego što je gotovo može biti od pomoći. Staklo je takođe bolje ako pečete bilo šta sa kiselinom, kao što je bobičsto voće i citrusi, jer neće reagovati na kiselinu na isti način kao metal.
Pročitajte još: Poslastičarka objasnila kako se TORTE koje nisu prodate "PREPRAVE" i ponude kupcima PONOVO (VIDEO)
Metalne posude su savršene za kolače
Metalne posude mnogo brže sprovode toplotu i brže će se hladiti, a mogu da podnesu više temperature u poređenju sa staklenim. Sa bržim zagrevanjem metala, dobija se lepa i hrskava ivica onoga što pečete. Tako da su metalne posude savršene za kolače.