Oglas
· · Komentari: 0

NAPRAVITE SAVRŠENO MESO: Trik je u tome da ga posolite u pravom trenutku

Isprobajte trik koji je oduševio mnoge

1726401551_202038dd419cae43cc42fa89ba3c0bbe02f78c9a.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Soljenje mesa nije samo dodavanje ukusa – to je proces koji može značajno uticati na krajnji rezultat. Iako je opšte poznato da se meso soli pre pečenja, postoje izuzeci gde je soljenje najbolje ostaviti za kraj. Ovo posebno važi za odreske, gde pogrešan trenutak soljenja može rezultirati manje sočnim mesom.

Odresci: Soljenje na kraju za savršen ukus

Prilikom pripreme bifteka, ključno je da se posoli na kraju, neposredno pre nego što se meso odmori. Zašto? Tokom pečenja želimo da se na spoljnoj strani mesa razvije karamelizovana korica koja zadržava sokove unutra. Ako prethodno posolite biftek, so izvlači vlagu na površinu, što može sprečiti stvaranje te ukusne kore. Dok se biftek odmara, so prodire u površinu i daje savršen ukus bez uticaja na sočnost mesa.

Drugi komadi mesa: Kada prvo posoliti?

Dok odresci zahtevaju soljenje na kraju, ostale komade mesa se preporučuje da se posole pre kuvanja. Komadi mesa kao što su svinjska rebra, pileća prsa ili krupniji delovi imaju koristi od dugotrajnog mariniranja, gde so pomaže u razgradnji proteina i zadržavanju vlage. Ovde ima smisla soliti najmanje sat vremena pre pečenja ili čak preko noći.

Zašto je važno znati razliku?

Pravilno soljenje nije univerzalno pravilo; zavisi od vrste mesa i načina pripreme. Pogrešan trenutak soljenja može da dovede do suvog mesa ili da spreči stvaranje one ukusne korice, koja je tako cenjena u šnicli.

Dodatni saveti: Upotreba soli i drugih začina

Bez obzira na vreme soljenja, takođe je važno koristiti pravu vrstu soli. Krupna morska so ili slane pahuljice su odličan izbor za završnu obradu odreska, jer dodaju teksturu i ukus. Za ostale komade mesa so se mogu kombinovati sa začinskim biljem i začinima, što će doprineti kompleksnijem ukusu.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas