Začini koje gotovo svakodnevno koristite - so, šećer i sirće ne mogu se pokvariti i uvek su spremni za upotrebu
U svetu prepunom datuma isteka i rokova trajanja, postoje neke namirnice koje prkose vremenu. Bez obzira na to koliko su stare, ove namirnice zadržavaju svoju svežinu, ukus i hranljivost. Jednom kad ih nabavite, mogu trajati skoro beskonačno. Otkrijte tajne ovih večnih namirnica koje ne samo da čuvaju vaš novac, već i smanjuju stres oko hrane koja "možda više nije dobra".
Med
Bez obzira na to kad ste kupili med, on ne gubi kvalitet. Moguće je da promeni boju, da se kristališe, ali će uvek ostati bezbedan za jelo i ukusan. To je zbog toga što mikroorganizmi ne mogu da prežive u niskom sadržaju vode u medu. Potrebno je samo da med čuvate na hladnom i tamnom mestu, u dobro zatvorenoj posudi.
Šećer
Nije važno da li je beli, smeđi, u prahu - uvek se može jesti. Šećer jednostavno ne može da se pokvari jer bakterije ne mogu da žive u takvoj sredini. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu i ne brinite kad vam dođu gosti.
Pirinač
Osim smeđeg pirinča, sve ostale vrste mogu trajati zauvek. Razlog što smeđi pirinač ima rok trajanja od nekoliko meseci jeste što sadrži više ulja od bilo koje druge vrste. Da bi pirinač imao neograničen rok trajanja, trebalo bi da ga držite na hladnom i suvom mestu, a može i u frižideru.
So
Morska ili bilo koja druga so ne može da se pokvari ako je čuvate na hladnom i suvom mestu. Čuvajte je od vlage, ali i kad upije vlagu, može da se jede, s tim što će ukus biti malo drugačiji.
Alkohol
Votka, rum, viski i slična pića ne mogu se pokvariti čak ni kad su u načetoj flaši. Moguće je da se ukus i miris malo promene i oslabe, ali to je sve. Flaše držite na hladnom i tamnom mestu, čvrsto zatvorene.
Ekstrakt vanile
Nikad ne treba bacati čist ekstrakt vanile iz straha da mu je prošao rok trajanja. Zapravo, on sa vremenom postaje sve bolji, ali samo ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu u dobro zatvorenom pakovanju.
Sirće
U dobro zatvorenoj flaši sirće ne može da se pokvari ni da izvetri. Ako se baš bojite i ne želite da jedete salatu sa sirćetom starim nekoliko godina, koristite ga za skidanje kamenca s posuđa, pločica u kuhinji i kupatilu.
(Informer)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU