Danas se u ponudi mogu naći razne kopije, koje nisu ni približno zdrave kao što je pravi, domaći med.
Neretko se dešava da kupimo med koji to u suštini nije, već je kopija, a kako da kupimo pravi pčelinji proizvod otkrivaju upravo pčelari.
U poslednje vreme u teglu lažnog meda se čak stavlja i polen pa je neverovatno teško na prvi pogled uočiti da li je med pravili ili lažan.
Ipak, treba dobro obratiti pažnju na boju i gustinu, a pravi med treba da se kristališe. Pravi pčelinji proizvod neće mirisati kao biljka iz koje potiče.
Pročitajte još: Zaboravite BAGREMOV: Ova vrsta meda je LEKOVITIJA, ali i UKUSNIJA, a mogu je jesti i oni koji imaju POLENSKU ALERGIJU
Svaki med se mora proveriti pre konzumiranja, a postoji nekoliko “narodnih” načina da to uradimo. Jedan od njih je da kada iz tegle uzmete kašiku meda i stavite je u usta, med se jede, a ne proguta, pod jezikom treba da se oseća tvrdoća i gorčina, i to pravi je prirodni med.
Kvalitet meda se može proveriti i tako što proveravate da li se med ne kristališe tokom zime na određenoj temperaturi, to je znak da nešto nije u redu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU