Domaćice se pitaju i da li jaja za kolače treba da budu hladna ili topla, a mi znamo odgovor.
Sigurno niste uvek oduševljeni kvalitetom mesa koje ste kupili, a pogotovo to uočite nakon što ga "izlupate" da biste napravili šnicle.
Pročitajte još: Probali ste BOSILJAK, ali ne pomaže? Ovo je SMRT za KRVOPIJE!
Izgleda vam žilavo i plašite se da će takvo biti i dok ga budete jeli. Da se to ne bi desilo, primenite neke od sledećih trikova:
- Šnicle ili batake pecite uz krišku jabuke, ananasa ili kruške. Voćkama prekrijte meso, pa će ga njihovi sokovi opustiti i ublažiti žilavost.
- Veče pre pečenja stavite meso u marinadu od jabuke, belog luka i maslinovog ulja. Ostavite da stoji u frižideru čitavu noć. Omekšaće ga i učiniti ukusnijim.
- Pola sata pre nego što planirate da ispečete šnicle ili batake, držite ih u limunovom soku, jer će ih on "umiti" na najbolji način.
- Nekoliko minuta pre pečenja prelijte meso slatkim gaziranim sokom, osušite ga pre pečenja i pospite biberom. Šnicla će biti sočnija.
Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi Foto: Depozit
Idealna temperatura jaja za kolače
Svaka domaćica zna da je u pripremi kolača najvažnije da jaja budu sveža, ali i da ih držimo na sobnoj temperaturi pre nego što počnemo da ih mutimo. Za to, međutim, nemamo uvek vremena, pa ih samo izvadimo iz frižidera i ubacimo u posudu za mućenje.
Jaja prvo stavite u činiju punu vruće vode...
Da biste to ispravili i dobili ukusnije kolače, stručnjaci iz kuhinje savetuju da jaja stavite u činiju punu vruće vode i u njoj ih držite desetak minuta. Tako ćete postići željeni efekat, a to je - sobna temperatura.
Pročitajte još: Kuvari poručuju: Na DRVENOJ dasci ne smete seći ove NAMIRNICE
Ako prilikom pravljenja kolača shvatite da vam je neophodna oklagija, a nemate je, ne očajavajte, već uzmite flašu vina. Prazna ili puna, nije važno. Bitno je samo da sa nje skinete etiketu i operete je deterdžentom pre upotrebe.