Sigurno mislite da začini traju večno?
Kada pripremamo neko jelo uglavnom se zapitamo da li imamo odgovarajući začin za njega, ali nikada, baš nikada, da li je on i dalje upotrebljiv.
Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)
Uostalom, prisetite se - kada posežete za kesicom cimeta, ruzmarina ili origana, teško da razmišljate o tome kada ste je otvorili. Važno vam je samo da je ona tu i da recept neće morati da pretrpi prinudne izmene.
Začine čuvajte godinu dana
Stručnjaci, međutim, tvrde da i začini imaju rok trajanja i savetuju da ih ne držimo na policama duže od godinu dana. To naročito važi za mlevene, dok, na primer, štapići cimeta ili zvezdasti anis mogu da traju znatno duže, jer njihova unutrašnjost nije izložena kiseoniku koji s vremenom menja i ukus i miris začina.
Začine čuvajte na tamnom mestu.
Začine je najbolje čuvati na suvom i tamnom mestu, u hermetički zatvorenim posudama. Naravno, ako i upotrebite neki koji je dugo stajao to neće naškoditi vašem stomaku, ali vaše čulo mirisa i ukusa neće potpuno uživati.
Neograničen rok trajanja
Neograničen rok trajanja ima vanila, a najduže će vam potrajati začini u izvornom obliku, dakle nemleveni (karanfilić, biber u zrnu) - čak četiri godine.
Pročitajte još: Svi je volimo: Paradajz čorba puna vitamina (RECEPT)
To važi i za semenke (s tim što bi mak i susam trebalo zameniti posle dve godine), kao i ekstrakte. Od 2 do 3 godine potrajaće mleveni začini (kurkuma, muskatni oraščić, cimet). Začinsko bilje (peršun, bosiljak...) najbolje je iskoristiti pre isteka treće godine.