Grožđe bi pre jela trebalo temeljno oprati
Sezona grožđa polako počinje a skoro svi ga vole. Međutim, grožđe je jedno od voća koje ima najveću koncentraciju pesticida na sebi, a u nekim slučajevima se pesticidi na grožđu zadržavaju i nakon pranja.
Ukoliko se pesticidi nađu na grožđu to povećava rizik od izlaganja hemikalijama koje nisu dobre za zdravlje organizma. Baš iz tog razloga, potrebno ga je temeljno oprati.
Jedna od adekvatnih namirnica za pranje grožđa je, verovali ili ne, sirće.
Pranje grožđa sirćetom
Ono što je bitno kod pranja je da sačekate sa pranjem ukoliko ne planirate odmah da pojede grožđe. Ukoliko ga odmah operete, pospešićete dodatnu vlagu, te će voće brže propasti.
Pročitajte još: Da zimnica duže traje: Evo kako da pravilno STERILIŠETE TEGLE
Potapanje grožđa u sirćetu i vodi
Pomešajte rastvor vode i sirćeta. Ovo je najefikasnija koncentracija za uklanjanje bakterija i pesticida.
Stavite grožđe u vodu i rastvor sirćeta i pustite da odstoje 5-10 minuta. Nakon toga isperite svaki grozd posebno hladnom vodom. Ovaj proces će isprati zaostale bakterije ili ostatke i takođe otkloniti ukus sirćeta.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU