Jesen je obojena mirisom jabuka, dunja i kruška.
Potrebno je za testo:
- 175 g glatkog brašna
- 100 g mlevenih badema
- 50 g šećera
- 125 g maslaca
- prstohvat soli
- jaje
Pročitajte još: Džejmi Oliver se kune u ovoj jelo: Napravite velinton sa LOSOSOM! (RECEPT)
Fil:
- 400 g krem-sira
- 100 g šećera
- jaje
- kašičica ekstrakta vanile
- 3 kruške
Priprema:
Bademe, brašno, šećer, so i maslac promešajte i dobro izmrvite rukama. Zatim dodajte jaje i umesite kompaktno testo, ali nemojte previše da ga mesite, već samo dok se ne povežu svi sastojci. Na podlozi, koju ste posuli brašnom, razvucite testo veličine pleha i stavite ga u kalup koji ste premazali maslacem. Testom dobro obložite i stranice, a višak isecite. Stavite u frižider dok ne pripremite fil. Pomešajte krem-sir, šećer, jaje i ekstrakt od vanile. Oljuštite kruške, odstranite tvrde delove i isecite ih.
Pročitajte još: Torta pavlova može da se napravi i kao "pavlovčica" (RECEPT)
Ohlađeno testo malo izbodite viljuškom, preko njega stavite fil, a zatim ukrug poređajte seckane kruške. Ako vam je ostalo testa, možete njime da ukrasite ivice pleha. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, pa pecite još 20-25 minuta, dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.