Ovaj tradicionalni recept sa juga donosi neodoljivu kombinaciju sočnog mesa, hrskavih kora i osvježavajućeg preliva.
Potrebno je:
- 350 g mlevenog mesa
- 2-3 veće glavice crnog luka
- 1 kašika suvog začina ili samo soli
- mleveni biber
- ulje za prženje
- 500 g tankih kora
Za preliv:
- 200 ml kisele vode
- 200 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 4 jaja
- po želji malo praška za peciva
Priprema:
Luk sitno iseckati i propržiti, pa dodati meso i dinstati oko 10 minuta. Dodati začin ili samo so, mleveni biber i još malo upržiti i skloniti sa vatre.
U činiju sipati kiselu vodu, jogurt, ulje, po želji prašak za pecivo ( po receptu ne ide) i sve izjednačiti. Jaja umutiti malo mikserom.
Kore podeliti na tri dela (po 7 kora), a fil na dva dela. Podmazati pleh koji se ne lepi pa poređati 7 kora jednu preko druge, pa staviti pola mesa. Odozgo idu opet kore, pa meso i kore.
Iseći nođem na kocke, pa preliti jogurtom i kiselom vodom. Protresti pleh da siđe između kora, pa preliti jajima umucenim mikserom.
Opet podignuti malo kore kocke pite da upije. Poprskati malo uljem i peći na 220 stepeni C 10 minuta, smanjiti na 180 stepeni C oko sat vremena.