Ovi divni francuski makaronsi sa jagodama punjeni su svetlim i kremastim kremom od jagoda i bele čokolade
Francuski makaroni sa jagodama su nežni, sendvič kolačići punjeni svetlim puter kremom sa ukusom jagode. Iznenadite vaše najmilije sa ovom sofisticiranom poslasticom.
Pročitajte još: Napravite sami PUTER OD KIKIRIKIJA: Jednostavno se pravi, a potreban vam je samo jedan sastojak
Šta je francuski makaron?
Makaroni predstavljaju prelep dekorativni dodatak poslužavniku za kolače za praznike. Imaju samo nekoliko sastojaka i prirodno su bez glutena, što znači da njihov uspeh zavisi od toga kako izvodite tehniku. Potrebno je malo vežbe da savladate umetnost pravljenja makora, a kada to uradite mogućnosti ukusa su beskrajne.
Sastojci:
- 3 belanca (minimalno 3 sata neka budu na sobnoj temperaturi)
- 100 g mlevenih badema (bademe obavezno usitniti)
- 220 g šećera u prahu
- 50 g kristal šećera
- 2 prstohvata soli
- prehrambena boja – crvena
Krema od bijele čokolade i jagoda
- 50 g bijele čokolade
- 150 ml pavlake za šlag
- 1 kesica želatina
- 350 g jagoda
- 3 kašičice šećera
- 1 kesica limun šećera
Priprema:
Za početak napravite kremu pošto se mora hladiti. Na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj zagrejte pavlaku za šlag do vrenja. Vrelu pavlaku prelijte preko izlomljene bele čokolade, poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon 10 minuta promešajte. Pripremite želatin po uputstvima sa pakovanja.. Dodajte i želatin u smesu.
Jagode narežite i stavite u posudu za kuvanje. Dodajte im 1 kesicu limun šećera i 3 kašičice kristal šećera. Kuvajte na laganoj vatri jagode 30 minuta. Reducirane jagode prebacite u posudu i pustite da se prohlade na sobnoj temperaturi bar 10 minuta. Prohlađene jagode dodajte smesi od bele čokolade i mikserom sjedinite. Ako ne želite da vam se vide komadići jagode, slobodno možete promešati sa štapnim mikserom.
Kremu stavite u frižider da se hladi minimalno 3 sata. Za početak, pripremite posude za pečenje. Stavite papir za pečenje i pazite da bude ravan. Uzmite malu čašicu za žestinu, umočite rub u kakao i tako ocrtajte krug. Bitno je ostaviti barem tri prsta razmaka sa svake strane.
U posudi pomešajte mevene bademe i šećer u prahu i 1 prstohvat soli. U mlincu za kavu usitnite sastojke dok ne dobijete finu, brašnastu smesu. U mikser stavite belanca sobne temperature i 1 prstohvat soli. Posuda u kojom ćete miksovati belanca mora biti čista u potpunosti, a belanca sobne temperature će se bolje izraditi. Postepeno dodajte kristal šećer i miksujte dok ne dobijete čvrste vrhove. Dodajte prehrambenu boju do željenog intenziteta. Promešajte mikserom da se sjedini boja.
Suve sastojke – bademe, šećer i so postepeno dodajte tri puta. Suve sastojke pažljivo ručno umešajte u belanca, mešajući u smeru kazaljke na satu. Smesu prebacite u poslastičarsku kesicu, napunite do vrha i odrežite vrh. Par puta lupite posudom za pečenje o radnu površinu kako biste isterali višak vazduha.
Onda ide sušenje. Sušenje može trajati od 30 minuta pa sve do 2 sata. Makoronsi su suvi i spremni za pečenje kada možete bez problema dodirnuti površinu i ona je stvrdnuta. Makaronse pečete 17 minuta na 150 stepeni. Kada su pečeni, izvadite ih iz pećnice i pustite prvo da se prohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih izvadite na žicu za hlađenje i pustite da se u potpunosti ohlade. Kremu od bele čokolade i jagoda prebacite u poslastičarsku vrećicu. U sredinu makaronsa stavite malo kreme, pa preklopite drugim keksom i lagano pritisnite. Čuvajte u zatvorenoj posudi, na hladnom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU