Krem Brule zvuči otmeno, a tako i izgleda. Međutim, nije ga tako komplikovano napraviti kao što se čini
Ovaj klasični pečeni dezert sa kremom ima prepoznatljiv preliv od zagorelog šećera, što čini ovo jelo dodatno atraktivnim i reprezentativnim.
Pročitajte još: Da li ste čuli za SOMLOI GALUŠKU! Ovaj tradicionalni mađarski slatkiš osvojiće vaša nepca!
Sastojci:
500ml punomasne slatke pavlake
5 žumanaca
1 štapić vanile
100g sitnog kristal šećera
100g smeđeg šećera
Biće vam potreban brener, za topljenje smeđeg šećera na kraju, pre serviranja.
Priprema:
Prepolovite štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri. Sklonite s ringle i ostavite 1h. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smesa ne postane svetla i kremasta. U smesu dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom.
Zatim procedite kroz gustu cediljku u manju posudu. Zagrejte rernu na 150C. Podmažite 6 vatrostalnih činijica zapremine 125ml. Sipajte krem u njih. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine činijica. Pecite 35-45min, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite činijice iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko 1h. Pokrijte ih i hladite u frizideru najmanje 4h.
Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim secerom, činijice stavite u pleh sa ledenom vodom. Uzmite brener i "spalite" gornji sloj šećera, ali vodite računa da samo malo pobraoni i postane hrskav, ne dozvolite da izgori. I vaš francuski kolač je gotov! Ukrasite gore po želji - da li voćem ili vanilom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU