Punjene paprike su posebno ukusne kada se fil za njih dugo dinsta i kada se zapeku u rerni.
Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini supe od povrća i koncetrata paradajza. Postoji i varijanta sa domaćim sokom od paradajza.
Domaćice u Bosni služe se posebnim trikovima kada pripremaju paprike. NJihove paprike slast duguju filu koji se prethodno krčka kako bi se spojili ukusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega imaju intenzivniji ukus.
Osim toga, često se poslužuju uz dodatak kisele pavlake.
Sastojci:
2 velika paradajza
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
350 g mlevene govedine
100 g pirinča
1 kašičica mlevene slatke paprike
½ kašičice mlevene ljute paprike
10 malih paprika
1 kašika koncentrata paradajza
so
Priprema:
Paradajz blanširajte u vrućoj vodi, zatim oljuštite, očistite i isecite.
Polovinu seckanog crnog luka i 1 režanj belog luka iseckajte, promešajte i stavite u posudu za rernu.
Prelijte uljem i pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite fil.
Preostali luk i beli luk kratko propržite, pa dodajte meso i začine.
Pirinač kratko propržite na ulju, podlijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuvajte ga na laganoj do srednjoj vatri dok se ne skuva do pola, pa pomešajte sa mesom.
Izvadite posudu iz rerne.
Očišćene paprike napunite smesom i stavite u činiju na mešavinu pečenog paradajza, luka i belog luka.
Koncentrat paradajza pomešati sa 600 ml vode i preliti preko paprika.
Pecite ih u rerni oko sat, sat i po.
(Informer)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU