Posno jelo koje obara s nogu, aromatično i slasno
Potrebno je:
500 g brašna (tip 500)
1 kocka posnog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja
300 ml mlake vode
Fil:
4 srednja crna luka (sitno seckana)
2 kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
suvi začin po želji
1 kašika seckanog svežeg peršuna (opciono)
Priprema:
U posudi pomešajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veću posudu stavite brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje sipajte aktivirani kvasac i dodajte maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte po potrebi više brašna. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da se diže na toplom mestu oko jedan sat, dok ne udvostruči svoj volumen. U međuvremenu, pripremite fil. Na srednje jakoj vatri propržite sitno seckani crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, suvi začin i sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini. Rasporedite prohlađeni fil od crnog luka ravnomerno preko oba pravougaonika testa. Uvijte svaki pravougaonik u rolat, stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje, i ostavite ih još 15 minuta da odmaraju. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite pogače u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim poslužite.
(Alo)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU