Poslužite američke palačinke po želji, uz sirup, sveže voće, džem, šlag ili bilo koji drugi omiljeni dodatak.
Ovaj recept je osnova za pripremu američkih palačinki, a možete ga prilagoditi dodavanjem sastojaka poput začina kao što je cimet ili nekog posebnog nadeva.
Sastojci:
1 šolja brašna
2 kašike šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
3/4 šolje mleka
1 jaje
2 kašike otopljenog putera ili biljnog ulja
1 kašičica vanilin šećera (po želji)
Priprema:
U većoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ako želite, možete dodati i vanilin šećer za dodatnu aromu.
U drugoj činiji, umutite posebno belance sa šećerom, potom dodajete žumance, pa onda mleko i otopljeni puter (ili biljno ulje). Dobro promešajte tečne sastojke.
Polako dodajte mešavinu tečnih sastojaka u suve sastojke i mešajte dok se smesa ne sjedini. Nemojte previše mešati; male grudvice su normalne.
Zagrejete tiganj ili gril za palačinke na srednje jakoj vatri. Možete ga premazati malo putera ili ulja kako biste sprečili da se palačinke zalepe. Kašikom sipajte malu količinu smese na tiganj za svaku palačinku. Možete prilagoditi veličinu prema želji.
Pecite palačinke dok se na površini ne pojave mehurići i ivice postanu zlatno smeđe, što obično traje 2 - 3 minuta. Zatim okrenite palačinke i pecite ih još 1-2 minuta s druge strane.
Prebacite gotove palačinke na tanjir i ponovite postupak s preostalom smesom.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU