Nitrijanske kocke, koje su poznatije pod nazivom ledene kocke, su jedan od najlepših kolača.
Često se služi kada su neke proslave, a mekani biskvit natopljen šećernim sirupom i premazan mirsinim belim filom i čokoladnom glazurom su savršna kombinacija sastojaka. Ako volite da jedete ledene kocke, predlažemo vam da isprobate ovaj osnovni recept, a vanilin šećer neutrališe jak ukus brašna u filu. Takođe, glazuru je bolje da pravite sa mlekom jer ćete tako biti sigurni da neće pući.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 4 kašike kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za preliv:
- 200 g šećera
- 2 čaše vode
Za fil:
- 600 ml mleka
- 9 punih kašika brašna
- 250 g putera
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 4 kašike mleka
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom.
Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mesta, pa prelijte sirupom. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne.
(Informer)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU