Kada ih jednom budete probali, uvek ćete ih praviti.
Breskvice su tradicionalni slatkiš koji su naše bake i mame pripremale svakog Božića na opšte veselje svih mališana. Sočne i ukusne, jednostavno se pripremaju.
Recept za breskvice
Sastojci:
- 4 jaja
- 250 g šećera
- kašičica mleka u prahu
- kesica praška za pecivo
- 500 g brašna
- 2 dl ulja
- narendana korica limuna
Za nadev:
- 2 dl mleka
- 250 g mlevenih oraha
- 2 kašičice ruma
- 200 g šećera
- 1 dl vode
- po prstohvat žute i crvene boje
- 150 g šećera za posipavanje
Priprema:
Jaja, šećer, mleko u prahu, prašak za pecivo i 4 kašičice brašna pomešajte i ostavite neka miruje 15 minuta. Dodajte ulje, koricu limuna i ostatak brašna, te umesite glatko testo. Oblikujte kuglice veličine oraha i pecite oko 10 minuta na 170°C.
Pročitajte još: 3 IZDAŠNE POSNE TORTE: Ne peku se i gotove su čas posla (RECEPT)
Tople breskvice s donje strane izdubite kašičicom. Pomešajte orahe za nadev sa šećerom, usitnjene mrvice od izdubljenih breskvica i rum, pa prelijte mešavinu mlekom. Svaku polovinu napunite nadevom i spojite po dve u breskvicu.
U dve posude razdelite vodu i u svakoj umutite boju. Obojite breskve, prvom žutom, pa zatim crvenom bojom i obilno uvaljajte u šećer. Ostavite neka se suše na vazduhu najmanje 12 sati.
Savet:
Breskvice su neizostavni deo srpske božićne poslastice. Breskvice su ukusnije što duže stoje. Umesto mleka u prahu, u smesu možete dodati i kašičicu kisele pavlake, koje će mu dati jednaku prhkost.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU