Čuvenu američku pitu možete da napravite i sa višnjama ili drugim voćem, ali najpoznatija je upravo, ova, sa jabukama.
Potrebno je:
Za testo:
300 g brašna
225 g hladnog putera
100 ml hladne vode
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za fil:
8 jabuka
1 šolja šećera
1 kašika soka od limuna
3 kašike gustina ili brašna
1 kašičica začina (cimet, muskatni oraščić, mleveni đumbir)
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, puter, vodu, šećer i so. Rukom zamesite testo. Zatim ga podelite na dva dela. Umotajte u providnu foliju i ostavite dva sata u frižideru. U drugoj posudi pomešajte jabuke, šećer, limunov sok, brašno i začine. Polovinu testa razvijte oklagijom pa stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Izlijte fil preko, iseckajte kockice putera pa preko prebacite drugu polovinu testa. Pecite pitu sa jabukama oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 170 stepeni i pecite još 40 minuta.
Bon appetit!
(Alo)
BONUS VIDEO