Jednostavno se pravi, pa nije na odmet da stavite par tegli karfiola za zimu.
Ni jedno spremanje zimnice ne može da prođe bez karfiola. Ako do sada niste probali ukiseljeni karfiol, vreme je da se iznenadite. Hrskava tekstura i ukus će vas oduševiti.
Pročitajte još: PAPRIKE NA TRI NAČINA: Domaći RECEPTI za zimnicu - brzo i jednostavno!
Recept za karfiol u turšiji
- 2,5 kg karfiola
- 0,5 kg zelenog paradajza
- 10 zrna bibera ili po ukusu
- veza peršunovog lista
- feferona po ukusu
Za presolac je potrebno:
- 100 gr šećera
- 70 gr soli
- 1,5 l vode (obične, nekuvane)
- 0,5 l alkoholnog sirćeta (9%)
- prstohvat vinobrana, prstohvat konzervansa
Priprema:
Prvo se pravi presolac. Sjedinite sve sastojke i mešajte dok se so i šećer ne rastope.
Karfiol oprati, odvojiti na cvetiće.
Oprati i zeleni paradajz – ostaviti ga celog ili ako je baš prevelik, prepoloviti.
Na dno čiste, suve tegle staviti peršun, biber u zrnu a zatim ređati karfiol i zeleni paradajz.
Na vrh napunjene tegle staviti pritiskivač a zatim preliti presolcem!
Povezati celofanom i za 10-15 dana karfiol je spreman.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK