Rafaelo čizkejk sa keksom savršen je letni desert.
Za njegovu pripremu ne treba previše truda, a ukus je čaroban.
Potrebno
Za podlogu
300 g keksa
180 g maslaca
Za kremu
500 g krem sira
500 ml šlaga
60 g kokosa
60 g mlevenog keksa
Za karamel preliv
6 kašičica kristal šećera
3 kašičica kisele pavlake.
I još
250ml šlaga
Priprema
Za podlogu pomešati mlevene kekse sa otopljenim maslacem. Staviti smesu u kalup za torte promera 24 cm.
Za kremu umiksati čvrst šlag. Dodati šlag u krem sir pa dobro sjediniti mikserom. Masu podeliti na dva dela.
U jedan dio dodati kokos, u drugi deo dodati mleveni keks.
Na utiskanu podlogu složiti prvo kremu sa kokosom, a odmah potom kremu sa keksom. Preko svega premazati šlag. Pospremiti u frižider dok pripremate karamel preliv.
Za karamel preliv otopiti u maloj posudi šećer dok ne postane potpuno tamne karamel boje. Nemojte ovo raditi na jakoj vatri kako vam šećer ne bi zagoreo prilikom otapanja. Na karamel staviti 3 kašike kisele pavlake pa uz miešanje na laganoj vatri pustiti da se svi kristalići karamela otope. Prohladiti do sobne temperature uz povremeno mešanje.
Karamel preliv staviti u kesicu za ukrašavanje ili u običnu kesicu za zamrzavanje. Odrezati kesici jedan vrh pa uz pririskanje prstima istisnuti preliv preko torte u kružnim spiralnim trakama. Tada uzeti jednu čačkalicu pa od sredine povlačiti poteze prema vani i obrnuto.
Sve skupa još dobro prohladiti i poslužiti.