Tokom zime, odnosno u sezoni virusa, gripa i prehlada potrebno je više pažnje posvetiti imunom sistemu, a u tome nam može pomoći hrana
Ova čorba bogata povrćem, pravi je recept za zdravo jelo bez mesa, koje će osnažiti vaš organizam.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk, iseckan
- 4 velika čena belog luka, iseckanog
- 1 kašika đumbira, oljuštenog i izrendanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica kima
- 1 litar povrćnog temeljca
- 1 kg batata, oljuštenog i izrezanog na kocke veličine 5 cm
- 800 grama prženog paradajza, isečenog na kockice
- 1 limenka leblebija od 400 grama, proceđenog
- 1 glavica kelja (oko pola kg), listovi grubo isečeni
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
- jogurt (po želji)
- svež peršin (po želji)
Priprema:
1. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i đumbir i kuvajte još minut, odnosno dok začini ne puste miris. Dodajte cimet, kurkumu, kim i kuvajte još nekoliko minuta dok se začini ne upiju u ulje.
2. Sipajte povrćni temeljac i dodajte batat, paradajz i leblebiju. Kuvajte 15 minuta dok povrće ne omekša. Začinite sa soli i biberom pa dodajte kelj. Kuvajte još pet minuta. Varivo servirajte toplo uz jogurt i sveži peršin, po želji.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU