Oglas
· · Komentari: 0
ISHRANA

Nije isto imate li 20 ili 60: Pročitajte JELOVNIK koji odgovara vašim godinama

Ne treba voditi popularnim dijetama, od kojih se svaka promoviše kao “savršena”, već treba “osetiti” šta organizam želi

depositphotos_252366700-stock-photo-healthy-diet-easily-digestible-desserts.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kaži mi šta jedeš, pa ću ti reći ko si, uči stara mudrost. Jelovnik ne sme da bude isti ako imate 20, 40 ili 60 godina, a kako treba da izgleda, predlog je nedavno objavio kanal Brajt sajd.

Pročitajte još: Isidora je počela da se nekontrolisano goji, onda je otišla na Zlatibor i uz pomoć OVE ISHRANE oslabila 41 kilogram

Tinejdžeri - proteini i gvožđe
Ovo je period kada telo raste i razvija se, pa mu treba mnogo hranljivih sastojaka. Većina tinejdžera preskače doručak i jede hranu koja nema nikakve nutritivne vrednosti. Ipak, zdrava navika treba da bude redovan doručak, bogat proteinima.

Zdrave navike se stvaraju u mladosti.

Uz to, nije neophodno odreći se omiljene hrane, ali je dobro smanjiti količinu nezdravih namirnica. U ishranu treba uvesti namirnice bogate kalcijumom i gvožđem.

Dvadesete - zeleno povrće

Već je u dvadesetim vreme da obroci postanu zdravi. Trebalo bi izbaciti čips i mlečnu čokoladu (može se zameniti crnom), a umesto sladoleda uvesti jogurt. Ko voli piletinu, sada je pravo vreme, ali za - kuvanu.

Izbacite čips iz ishrane i ubacite jogurt.

Ishranu treba obogatiti omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom, pa je dobar izbor zeleno povrće, testenine, orah, losos, čija semenke.

Povrće je zdravije od mesa Foto: Depozitfoto

Tridesete - jaja i soja
U ovim godinama poželjno je uzimati svakodnevno hranu koja jača kosti i mišiće. To uključuje namirnice bogate proteinima: jaja, semenke, orašasti plodovi, proizvodi od soje, pileća prsa i kinoa. Mleko i jogurt dolaze u obzir, ali je neophodno već u ovim godinama uzimati dodatak kalcijuma i proteina.

Četrdesete - vlakna
Ovo je doba kada je važno jačati metabolizam i nivo šećera u krvi držati pod kontrolom, pa je neophodno unositi što više vlakana.

Što manje mesa i što više povrća.

Brokoli i celo zrno žitarica u bilo kom obliku je dobitna kombinacija. Nastojte da koristite što manje mesa, a ako ste gurman, uzmite veganski burger, zdrav domaći sendvič, nemasne mlečne proizvode i mnogo voća i povrća. U svaki obrok obavezno uključite proteine.

Pedesete - jabuke i bademi

Odlični su za dame u godinama Foto: Depozitfoto

Kako se sa godinama metabolizam usporava, treba uzimati hranu koja je lako svarljiva. U pedesetim potpuno pređite na biljna mleka, bademovo na primer, koje je veoma hranljivo, a lako za probavu. Forsirajte brokoli, avokado, borovnice, spanać i orašaste plodove, jer usporavaju starenje, a ako u ovim godinama ne želite visok holesterol i povišen šećer u krvi - jedite jabuke.

Pročitajte još: Kako da izgubite čak 20 kilograma za samo 90 dana

Šezdesete i dalje - manje soli
Od sedme decenije života, pa nadalje na meniju je obavezno pet porcija povrća i dve porcije voća svakog dana. Potrebna je i hrana koja obiluje gvožđem: spanać, sočivo, pasulj, ali i soja i zeleno lisnato povrće koje čuva vitalnost. Takođe, u ovom dobu treba manje soli, a više vode.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas