Ne treba voditi popularnim dijetama, od kojih se svaka promoviše kao “savršena”, već treba “osetiti” šta organizam želi
Kaži mi šta jedeš, pa ću ti reći ko si, uči stara mudrost. Jelovnik ne sme da bude isti ako imate 20, 40 ili 60 godina, a kako treba da izgleda, predlog je nedavno objavio kanal Brajt sajd.
Pročitajte još: Isidora je počela da se nekontrolisano goji, onda je otišla na Zlatibor i uz pomoć OVE ISHRANE oslabila 41 kilogram
Tinejdžeri - proteini i gvožđe
Ovo je period kada telo raste i razvija se, pa mu treba mnogo hranljivih sastojaka. Većina tinejdžera preskače doručak i jede hranu koja nema nikakve nutritivne vrednosti. Ipak, zdrava navika treba da bude redovan doručak, bogat proteinima.
Zdrave navike se stvaraju u mladosti.
Uz to, nije neophodno odreći se omiljene hrane, ali je dobro smanjiti količinu nezdravih namirnica. U ishranu treba uvesti namirnice bogate kalcijumom i gvožđem.
Dvadesete - zeleno povrće
Već je u dvadesetim vreme da obroci postanu zdravi. Trebalo bi izbaciti čips i mlečnu čokoladu (može se zameniti crnom), a umesto sladoleda uvesti jogurt. Ko voli piletinu, sada je pravo vreme, ali za - kuvanu.
Izbacite čips iz ishrane i ubacite jogurt.
Ishranu treba obogatiti omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom, pa je dobar izbor zeleno povrće, testenine, orah, losos, čija semenke.
Povrće je zdravije od mesa Foto: Depozitfoto
Tridesete - jaja i soja
U ovim godinama poželjno je uzimati svakodnevno hranu koja jača kosti i mišiće. To uključuje namirnice bogate proteinima: jaja, semenke, orašasti plodovi, proizvodi od soje, pileća prsa i kinoa. Mleko i jogurt dolaze u obzir, ali je neophodno već u ovim godinama uzimati dodatak kalcijuma i proteina.
Četrdesete - vlakna
Ovo je doba kada je važno jačati metabolizam i nivo šećera u krvi držati pod kontrolom, pa je neophodno unositi što više vlakana.
Što manje mesa i što više povrća.
Brokoli i celo zrno žitarica u bilo kom obliku je dobitna kombinacija. Nastojte da koristite što manje mesa, a ako ste gurman, uzmite veganski burger, zdrav domaći sendvič, nemasne mlečne proizvode i mnogo voća i povrća. U svaki obrok obavezno uključite proteine.
Pedesete - jabuke i bademi
Odlični su za dame u godinama Foto: Depozitfoto
Kako se sa godinama metabolizam usporava, treba uzimati hranu koja je lako svarljiva. U pedesetim potpuno pređite na biljna mleka, bademovo na primer, koje je veoma hranljivo, a lako za probavu. Forsirajte brokoli, avokado, borovnice, spanać i orašaste plodove, jer usporavaju starenje, a ako u ovim godinama ne želite visok holesterol i povišen šećer u krvi - jedite jabuke.
Pročitajte još: Kako da izgubite čak 20 kilograma za samo 90 dana
Šezdesete i dalje - manje soli
Od sedme decenije života, pa nadalje na meniju je obavezno pet porcija povrća i dve porcije voća svakog dana. Potrebna je i hrana koja obiluje gvožđem: spanać, sočivo, pasulj, ali i soja i zeleno lisnato povrće koje čuva vitalnost. Takođe, u ovom dobu treba manje soli, a više vode.