Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ДЕВОЈКЕ ТРЕБА ДА УРАДЕ УОЧИ ВЕЛИКОГ ЧЕТВРТКА? Верује се да ће им момак за ког ће се удати доћи у снове ако испоштују ове обичаје

Обичај који све неудате вернице вечерас треба да испоштују

1714555074_shutterstock_325010465.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Православни верници сутра обележавају Велики четвртак као знак сећања на Тајну или Последњу вечеру Исуса Христа и његових ученика. Ово је један од најзначајнијих дана у току Велике недеље када је установљена Света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

За Велики четвртак у народу постоје разна веровања и обичаји, а један је посебно везан само за девојке.

Наиме, девојке вече уочи Великог четвртка под јастук треба да ставе огледало, чешаљ, пешкир. Пре него што легну да спавају, треба да изговоре: "Који је мој суђеник нека дође ноћас да се обрише пешкиром, чешљем да се очешља, огледалом да се огледа".

Веровало се да ће се девојка удати за момка ког те ноћи сања. Девојке су да би сазнале где ће се удати, у селу или у неком другом месту, у башти сејале босиљак уочи Великог четвртка и сутрадан проверавале то место.

Веровало се да ако је на поравнатој земљи у башти отисак копита, онда ће се удати ван села, а ако су виделе отисак шапе или људског стопала, то им је био знак да ће се удати у селу.

У неким селима у Шајкашу на Велики четвртак девојке су пре заласка сунца дрмале родну воћку или дрво зову три пута и потом ослушкивале које ће име прво чути: ако су чуле мушко име, веровале су да ће се удати те године.

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas