Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO TREBA JESTI 3 SUVE ŠLJIVE SVAKOG JUTRA: Evo kako da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala

Suve šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svežih šljiva, suve šljive mogu stajati u ostavi oko šest meseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.

1720951929_suve-sljive-shutterstock_342657143-910x622.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svežih šljiva. Kako sveže, tako i ove suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe.

U bilo kom obliku šljiva je neverovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.

Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suvih šljiva.

Suve šljive kao lek

Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se sveža šljiva (prunus domestica), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.

Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Suve šljive takođe sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.

Antioksidansi i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu sprečiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suvim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.

Zašto bi trebalo jesti suve šljive svaki dan

Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama đelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva takođe pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Suve šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i LDL holesterola (“lošeg holesterola”), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Kada jesti suve šljive

Jedenje suvih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečiti zatvor. Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suvih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro. možda nije najbolje vrijeme za ublažavanje zatvora. Laksativni efekat suvih šljiva može proći za nekoliko sati, a njihova konzumacija pre spavanja može izazvati nelagodu i poremećen san. Stoga je najbolje jesti suve šljive ranije tokom dana i ostavlja dovoljno vremena za laksativni učinak pre spavanja, piše Novi.ba.

(Krstarica)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas