Hipokrat je najviše voleo...
Tušt (Portulaca oleracea) je jednogodišnja biljna vrsta koju često smatramo korovom, a reč je o izuzetno lekovitoj biljci koja se koristi u narodnoj medicini i gastronomiji.
Sadrži omega kiseline
Vodi poreklo iz Azije, ali se raširila po celom svetu. Izuzetno je zdrava biljka koja sadrži veću količinu omega-3 masne kiseline, vitamine A, B i C, mnogo minerala (magnezijum, kalcijum i gvožđe).
Istraživači su otkrili da tušt sadrži više antioksidanata od spanaća i da je koncentracija omega 3 masnih kiselina veća od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima. Činjenica da je prikladna za vegetarijance i vegane takođe ide u prilog ovoj biljci.
Antioksidanti poboljšavaju generalno zdravlje i pospešuju imunitet.
Oni se smatraju glavnim pomagačima kod srčanih bolesti, arteroskleroze, karcinoma, gubitka pamćenja i gubitka vida usled starosti.
Ne berite ga prerano
Zapamtite da tušt brzo počinje da gubi svoju hranljivu vrednost odmah nakon branja, ukoliko vam je bašta previše mala ili mislite da će zauzeti celu baštu, možete ga gajiti i unutra kao kućnu biljku.
Uzmite praznu posudu ili šta god vam odgovara, zemlju i organsko seme tušta. Posadite seme i održavajte vlažnost zemlje (pazite da ne zalivate previše) i osetite radost kako vaš mini-tušt raste.
Dobar za razne soseve
U gastronomiji se najčešće upotrebljava svež za pripremu pesto soseva, raznih salata, smutija ili variva. Može da se suši i kozervira za upotrebu tokom zime.
Šta sve leči
U narodnoj medicini tušt se koristi za poboljšanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije, jačanje srca, prevenciju tumora i oporavak onkoloških pacijenata, a brojni izvori navode da pomaže ubrzavanju zarastanja rana, sprečavanju glavobolje, migrene, jačanju kosti, potpomaže razvoju dece, kod problema sa štitnom žlezdom, kožom i stomačnim organima.
RECEPT
Izdinstajte ga sa belim i crnim lukom i paradajzom ili pripremite zdravu salatu sa malo maslinovog ulja i limunovog soka. Tušt je savršen i zdrav sastojak za pripremu vaših omiljenih supa i šejkova.