Cveće daje poseban izgled svakoj prostoriji, i u kuću unosi svežinu i prijatan miris.
Cveće ulepšava svaku prostoriju i situaciju, i podiže raspoloženje. Kada cvet odvojite od njegovog korena, on prestaje da dobije hranljive sastojke i postaje podložno brzom truljenju. Da bi produžili rok trajanja cveću, sledite ove savete iskusnih cvećara.
Pročitajte još: Proleće je, vreme je za MUŠKATLE: Vodite se ovim pravilima i ukrašavaće terase celog leta
1. Odstranite višak zelenila
Cveće će trajati duže ako s dna odstranite sve komadiće zelenog lišća. Hranljiva materija će tako ući direktno u cveta, a voda će ostati duže vremena bistra i tako će se produžiti vek trajanja. Takođe, ne zaboravite da odstranite sve uvelo lišće sa cveća pre nego što ga ubacite u vazu.
2. Čista vaza
Cveće uvek stavite u čistu posudu ili vazu koju ste prethodno dobro oprali vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nedostatak mikroorganizama u vodi sprečiće prebrzo truljenje cveća. Da bi vodu održali čistom, u istu možete dodati i kap izbeljivača ili malo sode bikarbone.
Pročitajte još: Ovo je BALKONSKO cveće koje svima USPEVA: Cveta od proleća do jeseni a OTPORNO je na SVE (VIDEO)
Limunov sok i šećer
3. Hladnoća
Odrezano cveće voli hladnoću! Cveće stoga uronite u hladnu vodu, ili buket položite na balkon te ga izložite hladnim jesenjim večerima. Trajnost cveća možete produžitii ako poprskate malo laka za kosu s donje strane cveta.
4. Ruže vole limun
Neki veruju da ćete produžiti trajnost odrezanog cveća ako u njihovu vodu dodate aspirin ili alkoholno sirće. Ružama, na primer, pomažu gazirani napici s dodatkom limuna, pa ako ih natopite njima one bi mogle da ostanu sveže i dve nedelje. Cvećari u vodu često dodaju kocku šećera i malo limunovog soka.
Pročitajte još: Ako vam SOBNE biljke izgledaju oslabljeno i neuredno, aspirin, šećer ili beli luk delovaće kao INFUZIJA!
5. Isecite cveće pod uglom
Nakon kupovine cveća odvojite svaku pojedinačno, pod uglom od 45 stepeni, te u posudi sa vodom izrežite dno cveta čvrstim nožem. Ovo će sprečiti ulazak svetlosti u biljku, i omogućiće joj da kvalitetnije prima vodu iz vaze.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU