Povremeno zalivanje je jedina nega koju traži začinsko bilje koje se gaji na prozorskoj dasci, a pruža eksploziju ukusa.
Ništa ne može da se poredi sa čajem od svežih listova nane, kao što i sveže iseckan origano može obogati i najobičniji sos za makarone. Gajenje začinskih biljaka je jednostavno i za dobru domaćicu - obavezno!
Pročitajte još: Umesto da ga stavite u VAZU, pohujte ga, napravite džem ili vitaminsku salatu od jestivog CVEĆA
Bosiljak
Ne samo što daje ukus jelima, već miris bosiljak odlično može da otera komarce, muve i mrave. Ova zelena biljka je blagodet za svaku kuću, jer ne traži posebnu negu osim redovnog orezivanja da bi poterala nove izdanke. Čims e pojavi cvet treba ga iseći, jer ukus listova postaje gorak.
Višak začina osušite, čuvajte u teglici i koristite tokom čitave godine.
Nana
Ne voli jako sunce i prija joj mesto blizu vode. Dakle, što bliže sudoperi i menta će lepo bujati. Osim za čaj, nana je i fantastičan dodatak slatkišima, kremovima, sladoledu... I nana tera insekte, a naročito mrave.
Pročitajte još: Pomešajte ovih ŠEST začina i spremite ukusno jelo (Foto/Video)
Peršun
Peršun je dvogodišnja biljka, a da bi lepo napredovao treba ga okretati sa svih strana ka svetlu. Problem je ako kada peršun prebrzo napreduje, jer stabljike porastu u visinu, počnu da se savijaju, a lsitića ima sve manje. Zbog toga ga treba redovno orezivati da bi poterao nove, sveže izdanke.
Majčina dušica
Otporna je na sušu i odlično podnosi. Ipak, ne sme da bude neprestano izložena suncu. Redovno treba brati vrhove listova da bi se bokorila.
Pročitajte još: Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije 10 kilograma POVRĆA
Ruzmarin
Odličan začin za meso, a ukoliko se ne skinu listići sa stabljike može da se koristi i kao štapić za ražnjiće. Ruzmarinu prija naša klima, ali ako počne mnogo da se bokori stvoriće se drvenast deo. Ne traži svakodnevno zalivanje, već mnogo svetlosti i može da provede zimu na prozorskoj dasci.