Oglas
· · Komentari: 0

Saveti za uredniji dom: Sklonite 10 stvari i videćete veliku promenu

Neke česte greške u uređenju mogu odavati utisak neurednosti, što nikako ne želite.

1723022051_shutterstock_2464697877.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Slavna Marta Stjuart i njen tim otkrili su 10 najčešćih načina na koji možete u svom domu stvoriti pogrešan utisak, pokvariti životni prostor i dobiti potpuno neželjeni efekat.

Previše različitih dezena

Upečatljivi printovi i dezeni svakako su način na koji možete na svoj dom staviti "lični pečat", ali ako odaberete više različitih dezena možete lako dobiti utisak pretrpanog prostora. Stručnjaci za dizajn enterijera savetuju da kombinujete nijansu s nekim od bojama dezena, radije nego dva dezena.

Žice i kablovi na vidljivom mestu

Iako ponekad to može biti teško izbeći, žice i kablovi na vidljivom mestu stvoriće utisak nereda. Podne utičnice, kutije za kablove i nosači za TV iza kojih se mogu skriti ili složiti kablovi, mogu biti deo rešenja. Ako ne možete koristiti ove načine, onda ispod televizora nikako ne stavljajte nameštaj "otvorenog tipa". Umesto polica, neka budu ormarići.

Predmeti nemaju svoje mesto za čuvanje

Predmeti koji nemaju svoje mesto u fiokama ili ormarićima generatori su osnovnog nereda u kućama. Čim nešto dobijete ili kupite, odmah znajte gde će biti mesto za čuvanje tog predmeta i nakon korišćenja ga odmah tamo i spremajte. Jednom kad steknete ovu naviku, primetićete kako po kući više ne stoje stvari po svim površinama. Ako imate previše stvari, a premalo ormarića, tu će vam pomoći razne ukrasne kutije ili korpe.

Previše dekorativnih jastuka

Dekorativni jastuci mogu biti odličan vizuelni detalj na kauču ili krevetu za spavanje, ali ako preterate s njihovim brojem to naprosto ne može izgledati dobro. Odaberite samo one koji naviše odgovaraju vašem celokupnom enterijeru kako biste mogli da ih koristite u raznim prostorijama i tako povremeno "osvežite" izgled prostorije. Jer, ako odaberete šest jastučića za krevet, mogli biste dobiti samo - nered.

Puno stvari na policama

Iako im je primarna funkcija čuvanje, zidne police nikako ne bi smele da budu prenatrpane. Stilizovanje vaših polica ličnim uspomenama, retro detaljima i drugim sitnicama može izgledati zanimljivo, ali ako preterate - polica će izgledati samo skučeno i zauzeto. Pažljivo odaberite predmete koji će krasiti vaše police, i ostavite im dovoljno "vazduha".

Nenamešten krevet

Jutarnje nameštanje kreveta znak je ustajanja na "pravu nogu". Psiholozi će se složiti da je ovakav produktivan početak važan za uspešan dan, a stručnjaci za enterijere podržaće ih iz svog ugla. Nenamešten krevet sobi daje neugledan izgled, čak i ako je ostatak prostora uređen s ukusom i bez suvišnog nereda. Neka vam zatezanje posteljine bude prva radnja ujutro.

Zakrčen hodnik

Vaš ulaz može postaviti "ton" celom domu, zato je najbolje u ovom prostoru pristupiti pod parolom "manje je više". U hodnik stavite samo funkcionalna rešenja poput visokih ormara s puno prostora za slčadištenje i veliki cipelarnik. Vodite računa o tome da su sve cipele uvek u njemu i da su vrata zatvorena.

Pretrpane radne površine

Mali kućni aparati, posude za hranu i slične stvari lako mogu ispuniti radnu površinu ako se ne uklanjaju. Znamo da ih ima puno i svaki ima svoju namenu, ali na samoj radnoj površini treba ostati samo onaj aparat koji se svakodnevno koristi, kao što je aparat za kafu.

Previše slika i dekoracija na zidu

Zidne dekoracije odličan su način za isticanje sopstvene ličnosti ili stila koji vam se sviđa, ali ni ovde ne biste smeli da preterate. Zid pun slika retko može izlegati dobro, naročito ako su slike pune boja i dezena. Ako već želite da ih stavite više, neka to bude najveća prostorija u vašem domu, iako će dizajneri pre savetovati jednu veliku sliku nego više malih. Osim što su elegantnije, prostor će delovati veći i uredniji, u odnosu na mnoštvo malih ramova.

Previše nameštaja

Dobro izmerite veličinu i osmotrite oblik prostorije pre nego što je napunite nameštajem. Krenite s onim što je neizbežno imati u toj prostoriji, a ormariće ili bočne stolove kojima biste zapravo samo popunili zid, pokušate da izbegnete. Prostorija s puno nameštaja češće će izlgedati neuredno nego uredno, pogotovo ako u njoj među svim tim nameštajem ostanu uski prolazi.

(Super žena, jutarnji.hr)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas