Ovo treba da sadrži svaka praznična trpeza za doručak, ručak i večeru, jer uskršnja trpeza nisu samo ukrašena jaja
Uskoro stiže Vaskrs. Pored farbanja jaja, domaćice uveliko razmišljaju šta će se u prazničnim danim naći na meniju, da svi budu zadovoljni i siti.
Iako se vremena menjaju, bar za velike praznike svako nastoji da ispoštuje svoju tradiciju i od zaborava sačuva ono što smo nasledili još od predaka. Između ostalog, ta tradicija podrazumeva i pripremu hrane.
Šta spremiti za tri dana Uskrsa? Jaja jesu najvažnija, ukrase ćemo kupiti, ali šta spremiti?
Evo predloga za doručak, ručak i večeru.
Prvi mrsni doručak posle posta je najvažniji
Centralno mesto na stolu zauzima korpa sa jajima, takmičenje može da počne.
Različiti suhomesnati proizvodi poput pršute i kobasica uz beli sir, kačkavalj i naravno - čvarke su primarna hranljiva garnitura. Nikako bez ruske salate i proje.
Dovitljive domaćice će iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Ne zaboravite na salate. Sada ih ima u izobilju.
PROČITAJTE JOŠ:TRIK KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: U boje za jaja dodajte BELO VINO - efekat je neverovatan
Ručak je spreman i ceremonija može da počne!
Počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mesi se Uskršnja pogača. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina.
Prasetina se odomaćila u prazničnom posluženju iako nema mnogo veze sa tradicijom. Naime, Srbi su do pojave Turaka jeli isključivo jagnjetinu, a kako im okupatori ne bi oteli svu hranu, prešli su na uzgajanje i konzumiranje svinjetine, jer Turcima vera ne dozvoljava unos hrane od ove životinje.
PROČITAJTE JOŠ: Neodoljiva i hrskava: Pita sa šampinjonima i krompirom užitak za sva čula (RECEPT/VIDEO)
Krompir uz meso je u Srbiji evergrin.
Iako nuntricionisti uporno apeluju da je ova kombinacija "bomba" za organizam - džabe. Klasičan pekarski krompir ili obogaćen začinima i drugim sastojcima će zauzeti sigurnu poziciju tokom uskršnjeg posluženja. Sarmice od zelja će obogatiti svaki sto. Sveže salate i korpa sa jajima su sve vreme prisutni.
Poslastice su jednako važne. Sitni kolači i torte se obavezno dekorišu. Bez granica. Šarene mrvice, perlice, šlag u boji. Igrajte se kao deca. Iskusne domaćice se ne odriču Vasine, Doboš i Rozen torte i naravno, neprikosnovene baklav.
Pripremite poklone
Da bi praznični ugođa bio potpun, na vreme za najmilije pripremite poklone! Provedite tri dana sa onima koje volite, u miru i blagostanju. Praštajte i budite bolji prema sebi i svom okruženju.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
BONUS VIDEO: