Koristite ga na dnevnoj bazi za pranje sudova, ali da li ste ikad razmišljali o tome koliko se bakterija na njemu nalazi?
To malo kuhinjsko pomagalo, sunđer – veće je leglo bakterija nego što možete i da zamislite. Porozan materijal od kog se pravi sunđer, služi kao idealan magnet za bakterije i zaista nije dovoljno da ga isperete nakom korišćenja i odložite po strani do nove upotrebe. Takođe, ni menjanje na nedeljnoj bazi nije dovoljno efikasno rešenje.
Međutim, ne budite na kraj srca, jer ne treba da potrošite malo bogatstvo na kupovinu novih sunđera koje ćete jednom koristiti, a potom bacati. Sve što treba da uradite jeste da svoj sunđer, upravo ovaj koji trenutno koristite, učinite više higijenskim. Prema savetima stručnjaka Američkog instituta za čišćenje, pokazaćemo vam kako da svoj sunđer efikasno očistite.
Pročitajte još: Koliko često PERETE JASTUK: Važno je zbog zdravlja
DA LI JE ZAISTA SUNĐERU PREKO POTREBNO ČIŠĆENJE?
Da, više nego što možete i da zamislite. Prema rečima stručnjaka, sunđer u kuhinji je najveće leglo bakterija u kući. Nedeljno čišćenje sunđera pomoći će vam da sprečite širenje bakterija sa jednog tanjira na drugi, a potom i sa prostora oko sudopere, na radnu površinu i hranu u blizini. Odsustvo bakterija, naročito u ovim izazovnim vremenima, je važno kako bi zdravlje ostalo na zadovoljavajućem nivou.
ČIŠĆENJE SUNĐERA IZBELJIVAČEM
Izbeljivač koji većina vas ima u svom domu i koristi za različite svrhe, predstavlja najbolje rešenje za čiščenje sunđera. Jednom nedeljno potrebno je da upotrebite izbeljivač kako biste dubinski iz njega izbacili sve bakterije. A evo i kako:
Pročitajte još: Ovih 8 pametnih trikova OTERAĆE NEPRIJATNE MIRISE sa SVIH kritičnih mesta u kući
- U plastičnu posudu sipajte oko 1l vode i dodajte 3 kašike hlornog izbeljivača.
- Potopite sunđer i ostavite ga u rastvoru najmanje 5 minuta.
- Stisnite sunđer i ostavite ga da se osuši. Nakon što ste sunđer izvadili iz vode, ostavite ga na prozračnom mestu da se potpuno osuši pre nove upotrebe.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU