Oglas
· · Komentari: 0

Izbegnite GREŠKU koja može skupo da vas košta: Verovali smo da tako štedimo struju, a upravo suprotno smo činili

Veš-mašina je još jedan od uređaja bez kojih se ne može i koji se često uključuje, pa je zato važno da znamo koliko struje troši na mesečnom nivou. Domaćice najčešće peru beli veš na 90 stepeni, tačnije na iskuvavanju, dok se šareni često pere na 60, a onaj osetljiviji na 40.

1722849053_8b4663ca71a2bb705a20761ec1d359f533108e23.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Svi smo godinama verovali da veća temperatura troši i više struje, te smo se ustezali da uključujemo iskuvavanje. Ako smo to i radili, bilo je u periodu "jeftine struje".

Međutim, naučnici sa Univerziteta NJukasl su dokazali da program osjetljivog pranja može trošiti najviše vode i energije, zbog čega je važno razmotriti ovu činjenicu prilikom odabira programa pranja veša. Studija je pokazala da se tokom osetljivog pranja oslobađa značajna količina mikrovlakana iz poliesterskih tkanina, što rezultira većom potrošnjom vode i električne energije.

Stručnjaci ističu da veš-mašinu treba da se koristiti sa odgovarajućim temperaturama kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu. Na primer, tkanine poput pamuka, poliestera, džinsa, lana - jednom rečju šareni veš najčešće pere na temperaturi od 40 stepeni.

Važno je imati na umu da pranje veša na ovoj temperaturi troši dvostruko više energije od pranja na 30 stepeni. U pitanju je samo 10 stepeni razlike što neće značajno uticati na samo pranje, aušteda je ogromna. Za peškire i posteljinu preporučljivo koristiti program pranja na 60 stepeni kako bi se uštedela struja i voda.

Iskuvavanje na 90 stepeni upotrebljava se kod izrazito zaprljanog belog veša ili prilikom pranja bebine odeće koja mora da bude temeljno očišćenja, a za sve ostalo je sasvim dovoljno pranje na 60 stepeni.

(SrećnaRepublika)

 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas