Oglas
· · Komentari: 0

TRIKOVI ZA MLADOST I LEPOTU STARIH EGIPĆANA: Tajne drevnih civilizacija sa savršen izgled se ponovo vraćaju u modu

Isprobajte najstarije savete za negu lica i tela

1711379650_Foto-Shutterstock-nega-egipcani.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Iako na prvi pogled ulepšavanje može izgledati kao moderan koncept, prava istina je da su i pripadnici drevnih civilizacija poklanjali veliku pažnju nezi lica i tela.

Motiv lepote je uvek aktuelan, a razni trendovi za njeno postizanje menjaju se gotovo iz dana u dan. U jednom trenutku naginjemo prirodnom izgledu, dok u drugom preferiramo izražajniju šminku. Bez obzira na izbor, istina je da mnogi trendovi imaju svoje korene duboko u drevnim civilizacijama, a egipatska kultura predstavlja pravu riznicu znanja o lepoti.

Naravno, u ranoj istoriji svi kozmetički sastojci su bili prirodnog, odnosno biljnog ili životinjskog porekla. Sa razvojem nauke i tehnologije počela je upotreba sintetičkih i hemijski dobijenih materijala, a industrija lepote doživela je pravu revoluciju tokom 20. veka. Zanimljivo je primetiti kako se pojedini koncepti lepote često vraćaju u modu, pa je kompozicija kozmetičkih proizvoda prirodnog porekla odjednom postala izuzetno cenjena i ponovo tražena.

Stari Egipćani su pravi pioniri industrije lepote

Dr. Roger L. McMullen u svom članku "Istorija prirodnih sastojaka", u kozmetici naglašava da je kozmetika bila prisutna u životima starih Egipćana od samih početaka njihove civilizacije. Autor navodi da su se parfemi pravili od smirne, majčine dušice, kamilice, lavande, nane, ruzmarina i kedra, uz dodatak maslinovog, susamovog ili bademovog ulja . Za njih su parfemi imali veoma duhovno značenje, a verovali su da određeni mirisi podstiču određene telesne funkcije.

Zapravo, danas često biramo parfeme koji su u skladu sa našom energijom, karakterom ili jednostavno trenutnim osećanjem. Takođe, kupanje je oduvek bilo sastavni deo nege kože starih Egipćana, a da bi napravili kremu za čišćenje mešali su životinjsku mast ili biljno ulje sa krečom u prahu.

Upotreba proizvoda prirodnog porekla

Kol je sastojak drevne egipatske i moderne kozmetike u određenim delovima sveta. Pored industrije lepote, Egipćani su ga koristili i za lečenje problema sa očima. Naime, radi se o mešavini galenat gline, biljnih ekstrakata, uglja i metala, a koristi se za isticanje očiju i obrva. Iako se trendovi u šminkanju često menjaju , zanimljivo je primetiti da su Egipćanke bile poznate po naglašenim obrvama i očima.

Egipćani su biljku kanu koristili za farbanje kose i noktiju, ali i za crtanje tetovaža. Kana je i danas popularan prirodni proizvod za farbanje kose i obrva koji koriste svi ljubitelji prirodnog i ne previše dugotrajnog dejstva kozmetičkih preparata.

Egzotična lepota počiva na usnama

I na kraju, ne smemo zaboraviti da napomenemo da su egzotičnu lepotu negovale i stare Egipćanke, a na nju nisu imune ni današnje žene. Egipćanke su isticale lepotu svojih usana i obraza pretežno crvenim i smeđim tonovima, koji su i danas u širokoj upotrebi. Ove nijanse su dobijene od različitih minerala u prirodi, uglavnom oksida gvožđa.

Naravno, sve ovo ne bi bilo tačno da nisu obraćali pažnju na oralno zdravlje  a dr Mekmulen navodi da je najstariji zabeleženi zubar na svetu bio Egipćanin Hesi-Ra koji je živeo za vreme Treće dinastije. Međutim, nedostajalo im je znanje o oralnoj higijeni, jer arheološki dokazi sugerišu da su patili od karijesa. Međutim, imali su napisane formule za mešavinu paste za zube, a so i pepeo koje su koristili imaju sličnu funkciju kao i silicijum u današnjoj pasti za zube.

(Sensa.hr)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas