Ovog proleća žene su se same ulepšavale namirnicama iz frižidera. Da li ste se zapitale da li, zaista, prijaju osetljivoj koži sklonoj aknama i ekcemima. Ali zato stručnjaci jesu.
Među njima je Mariza Geršik, dermatolog iz NJujorka. Ona ne preporučuje nanošenje kuhinjskih namirnica na lice.
Pročitajte još: LAKO JE! EVO kako se sami možete rešiti ZANOKTICA
- To može da iritira kožu i prouzrokuje crvenilo, perutanje i suvoću, ali i da pogorša stanje već problematičnog lica, naročito ako je jedan od sastojaka kućne maske neko ulje - kaže Geršik.
Umesto da sastojke poput sode bikarbone, voćnih ekstrakata ili ulja nanesete direktno na kožu, Geršikova preporučuje da najpre isprobate kupovne proizvode za negu koji ih već sadrži.
Istovremeno, njena koleginica i sugrađanka Ali Tobaja smatra da su "uradi sam" maske bezbedne, jer se prave od prirodnih sastojaka koje ljudi vekovima koriste u kozmetičke svrhe.
Prvo probajte kupovne, jer kuhinjske namirnice mogu da izazovu alergiju i perutanje.
- Važno je jedino da najpre testirate manju površinu kože, najbolje ispod brade, i da sačekate 15 minuta da vidite hoće li biti nekakve reakcije. Ako primetite crvenilo, osip, otok, plik ili koža počne da vas svrbi, naravno da ne treba da koristite tu masku - upozorava Tobaja.
Mažite šta hoćete, ali prvo testirajte.
I Ki Tejlor, frizerka poznatih i vlasnica salona u Filadelfiji, nema zamerke na kućne preparate. Prednost domaćih maski za lice i kosu je i to što ih prilagođavate svojim potrebama.
- Savetujem da, ako imate osetljivu kožu, masku prvo isprobate na malom delu vlasišta - kže Tejlorova. Takođe, izbegavajte maske napravljene od teških sastojaka koji se teško ispiraju.
I kupovni preparati se prave od istih sastojaka.
Tobaja smatra da su domaća sredstva za negu veoma efikasna. Mogu da vam pomognu da posvetlite, hidrirate i zategnete kožu. To, naravno, zavisi od namirnica koje koristite, ali mnogi sastojci koji se upotrebljavaju u komercijalnim proizvodima za negu kože su upravo oni koje imate u kuhinji.
Nikada na kožu ne stavljajte borovnicu, đumbir, cimet, kurkumu i muskatni oraščić.
Geršvikova, pak, "navija" za gotove proizvode, ali koji su napravljeni, recimo, od jogurta, sode bikarbone i avokada, dakle kuhinjskih namirnica. Zašto? Ona smatra da je u kutijici iz parfimerije savršeno određena njihova koncentracija, što je garancija da će koža od njih imati najviše koristi.
Pročitajte još: Napravite kućni VELNES za 50 dinara: Jednostavne kupke koje će vas preporoditi
Ipak, kada je reč o začinima, savetuje se oprez. Muskatni oraščić, đumbir i cimet mogu da prouzrokuju crvenilo. Geršikova upozorava da cimet ne sme da se koristi na koži, jer može da izazove iritaciju, a kod nekih ljudi i alergijske reakcije. Oprez se savetuje i prilikom upotrebe borovnica i kurkume, jer sadrže jake pigmente koji mogu da oboje kožu.