Oglas
· · Komentari: 0

KOLIKI JE STVARNI ROK TRAJANJA KOZMETIČKIH PREPARATA? Iznenadićete se kad čujete brojku, a evo i zašto

Iako je većina žena sklona gomilanju kozmetike, važno je stati na vreme.

1722157670_95562_shutterstock-2316615707_orig.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Kremice, serumi, ulja, losioni, mleka, tonici i bezbroj artikala iz nepreglednog kozmetičkog arsenala imaju svoj rok trajanja.

Stoga se valja zapitati može li korišćenje starih kozmetičkih proizvoda biti štetno za kožu i, uopšteno, za naše zdravlje. I krema ima svoj sat. Naime, čim otvorite poklopac kreme za lice, počinje joj otkucavati rok trajanja. Isto važi i za nikad otvoreni piling koji sakuplja prašinu na dnu ormarića – ni on ne može trajati večno. Dakle, koliko dugo proizvodi za negu zaista traju?

Godinu dana od otvaranja

Za većin kozmetičkih proizvoda za negu kože i kose lako je saznati koliko traju, budući da je ta informacija označena na ambalaži sitnom ilustracijo s brojem (6, 12, 24 ili 36). Te brojke označavaju broj meseca tokom kojih se otvoreni proizvod mora iskoristiti. Ako pak proizvod nema takvu oznaku, trebao bi imati naveden datum i godinu, baš kao što to imaju prehrambeni proizvodi.

Ako proizvod nema oznaku roka trajanja ili ste izgubili originalnu ambalažu na kojoj je bio naveden, uopšteno je pravilo da ga treba potrošiti u roku od godinu dana nakon otvaranja. Ovo se ne odnosi na proizvode za sunčanje, kao ni na dermakozmetičke proizvode kupljene na recept, kao što su preparati za akne.

Kada proizvod nije otvoren

Smatra se da neotvoreni proizvodi mogu trajati od dve do najviše pet godina. I u ovom slučaju to uopštenp pravilo se ne odnosi na kreme za zaštitu od sunca i one terapijske za negu akni.

Osim toga, to  vremensko razdoblje takođe je potrebno skratiti, ako je proizvod bio u vlažnoj ili pregrejanoj prostoriji, a kupatila najčešće jesu takva. Neotvorene proizvode, koje znate da nećete brzo početi koristiti, najbolje je skladištiti na hladnom, suvom i tamnom mestu, nikako ne u kupatilu, već je najbolje u frižideru. Sastojci koji se nalaze u njihovim formulama s vremenom gube učinkovitost i nećete imati puno koristi od njih. Zato ih bacite kad im istekne rok trajanja.

(Alo)

 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas