Oglas
· · Komentari: 0

Dermatolog objašnjava koliko često treba da peremo kosu: "Ovo je potpuni mit"

Kako se vi ophodite prema svojoj kosi?

1719833014_shutterstock_534963766.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sertifikovana dermatološkinja dr Dženi Liu otkrila je u video snimku na TikToku da možete da poremetite zdravlje kose radeći određene stvari svojim vlasima.

U naslovu videa je napisala da je "nega vlasišta ujedno i nega kože", piše Mirror.

Dr Liu je zatim otkrila da je "potpuni mit da se naša kosa i vlasište samo čiste".

- Znamo da sebum, nakupljanje mrtve kože, sve to u osnovi doprinosi prekomernom rastu gljivice Malassezia (gljivično stanje kože), što može da dovede do peruti, kao i upale. Čak i sam sebum koji se nalazi na našem temenu uzrokuje oksidativni stres, a ta upala nije zdravo okruženje za rast vaše kose - objasnila je.

Zatim je istakla da ukoliko ste skloni opadanju kose, morate da brinete o zdravlju svog vlasišta kako biste poboljšali njen rast.

Dr Liu je rekla da učestalost pranja kose zavisi od vašeg tipa vlasišta i načina života. Dakle, ako imate masnije vlasište ili se znojite tokom redovnog vežbanja, moraćete često da perete kosu, možda svaki drugi dan ili čak jednom dnevno- i obrnuto ako je vaše vlasište suvo, smatra ona.

@drjennyliu Scalp care is skincare! #scalpcare #haircaretips #haircareroutine #healthyscalphealthyhair #hairlossremedy #hairthinning #dermatologist #damagedhair #coconutoilforhair #hairoiling #dandruffsolution ♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ - SoBerBoi

Takođe je rekla da nikada ne bi svakodnevno koristila šampon protiv peruti jer može izrazito da isuši vlasište, te kosa postane suva. Takođe, prekida barijeru vlage, što ne pomaže ni kod peruti.

Dr Liu je rekla da ako perete kosu svaki dan, perite je šamponom protiv peruti dva do tri puta nedeljno i ostavite ga na temenu pet minuta i zatim isperite.

Loša vest je ako ste stavljali maslinovo ulje na vlasište da biste zadržali vlagu, jer ni na koji način nije dokazano da pomaže kod problema s vlasištem. Ako ipak želite da ulje nahrani vašu kosu, dr Liu preporučuje kokosovo ulje jer ono "prodire u vašu kosu" kako bi "stvarno regenerisalo i privremeno smanjilo štetu".

(Blic Žena)

BONUS VIDEO

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas