Energetska vrednost hrane je važna odrednica energetskog unosa u obroku ili ukupnog unosa kalorija tokom dana
Zamenom šećera sa niskokalorijskim zaslađivačima, moguće je smanjiti energetsku vrednost namirnica i, kao rezultat, doprineti gubitku težine kada se konzumirju u sklopu dijeta sa kontrolom kalorija. Naravno, njihov krajnji efekat zavisiće od njihovog uklapanja u ishranu sa smanjenom energijom. Ne treba očekivati da će sami niskokalorijski zaslađivači izazvati gubitak težine.
Mnogobrojna dugoročna istraživanja proučavala su uticaj niskokalorijskih zaslađivača na telesnu težinu kod odraslih i upoređivala njihov efekat na šećer. Iako su sve ove studije imale različite pristupe, ukazivale su na povoljan uticaj niskokalorijskih zaslađivača na kontrolu i smanjenje kilograma.
U istraživanju „Birajte zdrave opcije svesno svaki dan“ (CHOICE), učestvovalo je 318 gojaznih odraslih učesnika, od kojih je traženo da zamene napitke zaslađene šećerom ili sa niskokalorijskim zaslađenom alternativom ili vodom. Rezultati ove studije pokazali su da i grupa koja je pila dijetalna pića i grupa koja je pila vodu, rezultirala značajnim gubitkom težine (srednji gubitak težine od 2,5 kg). Šansa za postizanje gubitka težine od 5% za 6 meseci bila je značajno veća u grupi koja je konzumirala niskokalorijske napitke.
Na osnovu ovih nalaza, naučnici zaključuju da bi, na nivou populacije, zamena kalorijskih napitaka nekalorijskim alternativama mogla biti važna poruka javnog zdravlja.