Oglas
· · Komentari: 0

SALEP - topli, slatki napitak sa Bliskog istoka idealan za HLADNE dane: Mnogi su ga pili kao mali, a nisu ni slutili koliko je ZDRAV

Može vam pomoći da zaštitite creva i sprečite stomačne tegobe

1667652949_Foto-Shutterstook-salep.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Tokom hladnih zimskih dana, naše majke su nam kuvale ovaj divni napitak

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, poreklom sa Bliskog istoka. U naše krajeve je došao još u doba Turaka, a njime smo se sladili kao deca tokom zimskih meseci.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Kod nas se salep priprema od osušenog, samlevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, proseju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr. se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Pročitajte još: Nutricionisti objašnjavaju zbog čega ne smete piti KAFU na prazan ŽELUDAC: Mnogi nisu svesni koliko je ova NAVIKA loša

Priprema se na sledeći način:

Sastojci:

1 l vode (ili mleka)
1 kašika salepa u prahu
šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za lečenje upala sluznice creva i želuca, a posebno kod raznih vrsta stomačnih problema.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprečava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnosti sluzokože probavnog trakta.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas