Svi znamo da su žvake napravljene da bi se žvakale, ali desi se da ih progutamo. Žvaka opušta i može da kontroliše oralnu higijenu.
Verovatno ste čuli priče o tome kako jednom progutana žvaka može da ostane u stomaku sedam ili više godina. Ali, većina tih priča je nastala tako što su roditelji hteli da zaplaše decu da ne gutaju žvake.
Ovi mitovi su bili stvarno popularni kad ste bili deca. Ali, postoje i dalje šanse da verujete u njih makar delimično.
Pročitajte još: Razlozi naglog mršavljenja mogu biti ozbiljni znaci zdarvstvenih problema
Šta se zapravo dešava kada progutate žvaku? Gastroenterolog doktor Lisa Ganjhu objasnila je šta se tačno dešava u probavnom sistemu kada progutate žvaku.
Žvaka prolazi kroz vaš sistem baš kao i bilo koja druga hrana koju jedete, ali se ne svari u potpunosti.
- Vaš digestivni trakt je jak i može da svari tešku i masnu hranu, tako može i žvaku. Dakle, telo ima jake kiseline i enzime koji pomažu da se žvaka svari. Jedina razlika je što se ne rastvori u potpunosti zbog svojih hemijskih osobina. Jednom kada uđe, izaći će kao i sve ostalo - kaže Ganjhu.
Pročitajte još: "RECIKLIRAJTE" samog sebe - uz pomoć AUTOFAGIJE vratite vreme unazad
Žvaka je slična kao kod ostale hrane koju jedemo, a ne svarimo, kao što su orah ili kukuruz. Ne lepi se na bočnu stranu creva, tako da se pomeša sa ostalim stvarima u probavnom traktu i izađe kroz creva.
Jedina stvar oko koje treba da brinete da će da se zalepi ili zaglavi je ako je žvaka prevelika i ne može da stane kroz otvor stomaka. Ali ako bi žvaka bila prevelika verovatno bi vam bilo teže da je uopšte progutate, tako da nema mesta za strah.
Iako može da se svari, većina stručnjaka ipak savetuje da to ne radite.
Pročitajte još: Očistite pravilno uši bez štapića: Trik koji će vas oduševiti (VIDEO)
- Žvaka nema nikakve hranljive vrednosti - kaže doktorka Ganjhu.
- Žvaka neće oštetiti ili ubiti, ali nije ni logično da se proguta namerno - kaže doktorka.
Stručnjaci još upozoravaju da ne treba da gutate nikakvu veću hranu. Budite pažljivi da dobro sažvaćete meso, kako ne biste blokirali jednjak i udavili se.
Zašto mit i dalje opstaje?
Kada se prvi put pojavila na tržištu, žvaka je bila odbačena zbog svoje hemijske prirode i jedinjenja koja ljudi nisu konzumirali u tom periodu.
Pročitajte još: Ove stvari nikako ne radite ako ste umorni
U osnovi, svaka žvaka je komad gume. Ovaj nesporazum je nastao zbog toga što su ljudi pogrešno protumačili da će da se “zalepi” za telo.
- Iako se ne rastvara pravilno, to ne znači da će tu i da ostane - kaže doktorka.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU