Smanjenju lučenja kortizola mogu doprineti određene namirnice
Izlišno je pisati o svakodnevnom stresu - način života u 21. veku je dosta užurbaniji nego pre. Skoro da smo uvek napeti i retki su trenuci kad osećamo da smo potpuno rasterećeni. Povišen nivo kortizola, poznatijeg kao hormona stresa, negativno utiče na nadbubrežnu žlezdu.
Pročitajte još: Iako mnogi misle da je zdrava, ova namirnica može biti kobna: Lekari savetuju da je izbegavate ako imate visok šećer u krvi
Kortizol ima veliki uticaj u našem organizmu - reguliše nivo šećera u krvi, krvni pritisak, utoće na upalne procese i neophodan je za metabolizam. Organizam se trudi da prati nivo kortizola i da ga održi u optimalnim grnicama. Međutim, kada je dosta visok to nije dobar znak.
Prema mišljenju stručnjaka, najviši je toko jutra i opada tokom dana. Najniži je u večernjim satima.
Smatra se da je normalan nivo kortizola od 10 do 20 mikrograma po decilitru u jutarnjim časovima i od 3 do 10 mikrograma po decilitru oko 16 časova. NJegove vrednosti mogu se izmeriti preko analize krvi, mokraće ili pljuvačke.
Pročitajte još: Da li pet šoljiva ČAJA može da poboljša vaše zdravlje?
Povišen nivo hormona stresa može dovesti do povećanja telesne težine, tj. gojaznosti. U ovom slučaju se najčešće višak masti primećuje u predelu stomaka i lica. Propratni simptomi su i povišen šećer i pritisak, a može se javiti i osteoporoza.
Kvalitetan san, fizička aktivnost, kao i razne vrste meditacije mogu unormaliti nivo kortizola.
Po mišljenju pojedinih stručnih lica, najbolja ishrana za jeste mediteranska dijeta koja pomaže da se održi stabilnim nivo pomenutog hormona. Ona podrazumeva češću konzumaciju ribe, voća, povrća i ostalih zdravih masti. Poželjne su namirnice koje obiluju vitaminima B grupe, a to su junetina, piletina i jaja.
Orašasti plodovi, tunjevina, sardina, kao i maslinovo ulje sadrže dobre masti. Pored toga, potrebno je da jedete namirnice koje sadrže više magnezijuma kog ima u crnoj čokoladi, bananama, spanaću i semenkama bundeve.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU