Da li ste ljubitelj začina?
Neka jela su toliko začinjena, da kuvari moraju da nose gas masku dok kuvaju kako bi zaštitili oči od opekotina. Jedenje tople hrane ima dosta pozitivnih i negativnih uticaja.
1. Gubitak kilograma
Jedenje začinjene hrane je jednostavan način sagorevanja suvišnih masnih kiselina. Ništa ne može zameniti vežbanje i zdravu ishranu, ali kapsinoidi koji se nalaze u paprikama ne mogu naštetiti. Poznati su po povećanju potrošnje energije i smanjenju telesne masti.
Čili papričice protiv prehlade
2. Tolerancija na bol će se povećati
Teško je poverovati, ali konzumiranje začinjene hrane samo po sebi je bolno za neke ljude. Međutim, stručnjaci sugerišu da kapsaicin može ciljati posebnu supstancu u našem mozgu koja je odgovorna za bolne osećaje.
Pročitajte još: Posao koji radite utiče na vaše kilograme
3. Imunitet će se poboljšati
Dok uživate u toploj hrani, vaše telo se obogaćuje antioksidantima. Posebno je korisno tokom sezone gripa, jer nas antioksidanti štite od klica koje napadaju naše telo. Ako se već osećate da vas hvata prehlada, kuvajte nešto sa čili papričicom, kako bi imunitet bio jak.
LJuta hrana produžava život!
4. Postoji šansa da ćete živeti duže
Ova studija je pokazala da su oni koji su jeli vruću hranu 6-7 dana nedeljno imali 14% nižu stopu smrtnosti. Istraživanje je primetilo ljubitelje začinjene hrane nezavisno od drugih faktora rizika, tako da začinjena hrana neće pomoći onima koji imaju nezdrav način života.
Pročitajte još: Ako vam se uz PRVU KAFU mnogo jedu SLATKIŠI, evo ko je KRIV
5. Vaša potrošnja šećera će se smanjiti
Više nije tajna da je šećer strašan za vaše zdravlje, ali smanjenje njegove količine nije lako. Stručnjaci kažu da bi dodavanje začinjenih jela na jelovnik s vremena na vreme moglo pomoći u borbi protiv želje za šećerom.
6. Može izazvati alergijsku reakciju
Neki ljudi kažu da imajuotečeno lice i svrab ujutro nakon što pojedu začinjenu večeru. To se može dogoditi jer paprika verovatno izaziva alergije. Za neke ljude je ova reakcija samo prirodna reakcija tela na začin. Da biste razumeli zašto se to dogodilo i kako to sprečiti, možda će biti potrebno posetiti lekara.
Želja za slatkišima će smanjiti
Pročitaje još: Dva trika da se REŠITE MAMURLUKA nakon noći sa previše alkohola
7. Problemi sa stomakom mogu se pogoršati
Ako imate osetljiv stomak, izbegavajte začinjenu hranu. Prvo, može vam stvoriti dijareju. Razlog zašto je kapsaicin, koji ima pozitivne efekte na telo, ali uopšteno govoreći, za nas je iritant. Pored toga, može izazvati privremeni gastritis, ili ako već imate problema sa stomakom, verovatno će se pogoršati.
8. Može povećati gorušicu
Paprika uključuje kombinaciju kiselina i kada ih konzumiramo previše, zidovi želuca počinju da gore. Ovo stanje bi se moglo pogoršati i dugoročno postati hronično. Dakle, nije u vašem najboljem interesu da prekomerno koristite hranu prepunu toplote. Ako već imate gorušicu, pokušajte da popijete mleko ili ohladite opekotinu sladoledom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU