Oglas
· · Komentari: 0

Zbog čega se pojavljuje otok kada nas ujede komarac? Ove vrste postoje u Srbiji

Sezona je komaraca, a koliko god želeli da ih izbegnemo to je nekada nemoguća misija

1720704917_shutterstock_2135816079.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada komarac ujede, on probija kožu svojim rilom, dugačkim delom usne koja je anatomski oblikovana tako da može sisa krv. Ovim organom koja izgleda kao bodlja, a zapravo je čeljust, komarac pronalazi krvni sud "žrtve".

U mesto ujeda, komarac ubacuje svoju pljuvačku, a u njoj su antikoagulansi koji sprečavaju da se krv zgruša. Tako mu je lakše da je isisava.

Upravo je pljuvačka komarca ta koja izaziva imuni odgovor ljudskog organizma. Dolazi do lučenja histamina, a zbog njega krvni sudovi oko ujeda otiču i dolazi do upale.

Komarci mogu da prenesu bolesti kao što su malarija, žuta groznica, virus Zapadnog Nila.

U Srbiji postoji nekoliko vrsta komaraca, od kojih su neki lokalni, dok su drugi invazivne vrste koje su se naselile zbog klimatskih promena i globalizacije. Najvažnije vrste komaraca u Srbiji su:

  • Culex pipiens (obični komarac), najčešći komarac u urbanim sredinama, koji je najaktivniji uveče i noću.
  • Aedes albopictus (azijski tigrasti komarac), invazivna vrsta, sa crno-belim prugama na telu i nogama. Za njega je karakterističan agresivni dnevni ujed, jer je posebno aktivan u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Može prenositi denga virus, čikungunija virus, kao u virus Zapadnog Nila virus. On je prvi put otkriven u Srbiji 2009. godine i brzo se širi.
  • Anopheles maculipennis (komarac anofeles) je poznat kao prenosilac malarije. Aktivan je u sumrak i noću. Smatra se da je rizik od malarije u Srbiji vrlo nizak.
  • Ochlerotatus caspius je vrsta koje ima u močvarnim područjima i poplavnim ravnicama. Aktivan je tokom dana i noći. Manje je poznat kao prenosilac bolesti, ali može izazvati značajne nelagodnosti zbog broja ujeda.

Kod nekih osoba, višestruki ubodi mogu da izazovu i intenzivniju alergijsku reakciju. Tada dolazi do većih otoka, a oko ujeda nastaju čak i plikovi.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas