Iako ih svakodnevno koristite, sigurno ste se zapitali kad je bolje koristiti vinsko, a kad jabukovo sirće
Osim što salati daje poseban ukus, sirće pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina značajno smanjuje udeo holesterola i triacilglicerola u krvi, a utiče i na snižavanje krvnog pritiska.
U našim kuhinjama najčešće srećemo tri vrste sirćeta – jabukovo, vinsko i alkoholno i sve vrste imaju široku primenu u domaćinstvu.
Alkoholno ili belo sirće najviše se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, a vinsko i jabukovo sirće imaju reputaciju namirnica koje su dobre i za zdravlje.
Pročitajte još: Birajte "PEGAVE" banane: Evo šta se dešava vašem telu kada pojedete baš ovakvu
Vinsko sirće
Kao što mu samo ime kaže, vinsko sirće se pravi od vina, belog ili crnog i prepuno je kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.
Vinsko sirće, posebno ono od crnog vina, jak je antioksidans.
Crno vino sadrži resveratrol, supstancu koja se nalazi u crnom vinu i koja mu daje boju, ima snažno antioksidativno dejstvo.
Belo vinsko sirće ima blaži ukus, za razliku od crvenog koje zbog tanina iz ljuske grožđa ima bogatiju, intenzivniju aromu. Što je vino kvalitetnije biće kvalitetnije i vinsko sirće. Ono mora da sadrži najmanje četiri posto sirćetne kiseline, a kiselost od pH 3,2-3,6.
Pročitajte još: Zbog čega ŽENAMA rastu sve veći BRKOVI: Kriv je ovaj HORMON, koji zna da napravi HAOS u organizmu
Osim kao začin u salati ili sastojak pri pripremi umaka, preliva, supa ili kao dodatak glavnim jelima, vinsko sirće je poznato po protivupalnom ili antiseptičkom delovanju. Koristilo se i kao sredstvo za dezinfekciju, ispiranje rana, kod upala i povišene temperature…
Jabukovo sirće
Iako se obično ističu prednosti jabukovog sirćeta u borbi protiv viška kilograma, neka ranija istraživanja pokazala su kako je i vinsko sirće jednako dobro za sve koji bi želeli da istope nagomilane viškove.
Jabukovo sirće se proizvodi od svežih jabuka koje se narežu na manje komade ili gnječe, pa se podvrgavaju fermentaciji u dva koraka. Takođe je prirodni lek, a smatra se i prirodnim antibiotikom.
Pročitajte još: Primenite ove KORISNE savete i MODRICE će nestati brže nego što ste mislili
Stručnjaci ističu kako je najbolje koristiti nepasterizovano sirće čiji pH iznosi između pet i sedam. Sirćetna kiselina glavni je sastojak i jabukovog sirćeta, pa je zaslužna za njegove karakteristike poput ukusa i mirisa.
Za mršavljenje i brži metabolizam
Ako želite da smršate i ubrzate metabolizam pre svakog obroka dve do tri kašičice jabukovog sirćeta stavite u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac.
Aceto balsamico
Aceto balsamico (balzamično sirće) se tradicionalno proizvodi u italijanskoj Modeni, a pravi se iz koncentrovanog mošta belog grožđa sorte Trebiano. Proizvod je tamne boje i bogatog ukusa, dobijen dugim stajanjem u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina, što značajno podiže cenu ovoga sirćeta.
Pročitajte još: Zašto je bolje spavati na LEVOJ STRANI tela? Ovo su NAJVAŽNIJI razlozi
Za razliku od ostalih vrsta sirćeta gušći je i viskozniji. Prema studiji iz 2006. godine objavljenoj u Medscape General Medicine aceto balsamico sprečava nakupljanje masnoće u krvnim sudovima kao i razvoj arterioskleroze.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU