Oglas
· · Komentari: 0

OVO TREBA DA URADITE AKO VAM SE KOŽA LJUSTI POSLE SUNČANJA: Saveti koji će vam sigurno pomoći

Ako ste preterali sa sunčanjem, sigurno je koža počela da vam se ljušti. Šta bi trebalo da uradite u tom slučaju?

1721464173_shutterstock_2148309275.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Guljenje kože je čest problem kada se pretera sa sunčanjem. Umesto prelepe preplanule boje, telo je prekriveno flekama. Prekomerno izlaganje suncu, posebno u periodu najintenzivnijeg zračenja (od 10 do 15 časova), može da izazove opekotine kože. Pored toga, mnogi tokom odmora često zaboravljaju na kremu sa visokim SPF. Koža počinje da se ljušti i skida laganim pokretima.

Bez sumnje, sunce pozitivno utiče na naše telo i kožu - učestvuje u sintezi vitamina D3, UV zračenje se koristi u lečenju nekih stanja, ali kada uživate u čarima odmora, ne smete da zaboravite na negativan uticaj sunčevog zračenja: opekotine kože, fotostarenje, povećanu proizvodnju slobodnih radikala.

Kada izlažete kožu jakom letnjem suncu bez odgovarajuće zaštite od sunca ili upotrebom proizvoda sa suviše niskim zaštitnim faktorom, izloženi ste pojavi neuglednih fleka, opekotina, iritacija i crvenila. Takvi simptomi često su praćeni ljuštenjem kože nakon sunčanja. Ovo je posledica oštećenja lipidnog sloja epidermisa. Hidrolipidni sloj, omotač kože, koji se nalazi na gornjem sloju kože, tu je da je zaštiti od negativnih uticaja spoljašnje sredine i spreči gubitak vode. Previše intenzivno izlaganje suncu dovodi do odumiranja lipidnog sloja i, posledično, do ljuštenja kože.

Šta da učinite kada vam se koža oljušti nakon sunčanja?
U početnoj fazi ljuštenja kože često se javljaju iritacija, crvenilo i svrab. Ovo je vreme kada treba da budete strpljivi. Piling kože je prirodan proces sa kojim ne treba žuriti. Pre svega, trebalo bi da vodite računa o pravilnoj nezi, čestom vlaženju i hranjenju kože. Za to vreme takođe treba da se uzdržite od daljeg sunčanja kako biste izbegli dalje oštećenje kože. Na plaži treba da birate mesta u senci, izbegavate sunce i nosite prozračnu odeću od prirodnih materijala kako biste kožu što bolje zaštitili od sunčevog zračenja.

Kada se koža regeneriše, a iritacija i svrab nestanu, možete da uradite piling tela. Ipak, ipak treba da budete oprezni, ne trljajte kožu previše snažno ili intenzivno. Piling može da se ponavlja svakih 4-5 dana. Takođe, nekoliko puta dnevno treba da koristite hranljive proizvode koji će obnoviti oštećeni hidrolipidni sloj. Najbolje je da izaberete proizvode iz kategorije dermokozmetike. Oni bi trebalo da uključuju:

lipide
Ši puter
D-pantenol
alantoin
ceramide
Vitamin E

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas