Kako brzo da se rešite gripa, pitanje koje se uvek postavlja kada nam je loše.
U četvrtak ste počeli da pokazujete neke manje simptome gripa: glavobolju, bolove u telu i slično. Onda je došla subota i osećate se kao da vam je smrt pokucala na vrata. Bilo je vreme da probate detoks kupku i vruću ćureću supu.
Pročitajte još: Šta se dešava vašem telu kada jutarnju kafu ZAMENITE zelenim čajem?
Recept za detoks kupku
- 1-2 šolje gorke soli
- 1 šolja sode bikarbone
- 2 kašike đumbira u prahu (koren đumbira je najbolja varijanta, ali kada ste bolesni, ne želite ništa da seckate)
- 1/2 šolje morske soli (opciono)
Napunite svoju kupku što je moguće vrelijom vodom. Sipajte sastojke u kadu i namačite se 40 minuta. Kažu da je prvih 20 minuta detoksikacija, a poslednjih 20 minita vaša koža može da apsorbuje minerale. U to vreme bi trebalo da se dobro znojite, pa se obavezno hidrirajte tokom kupanja.
Kad izađete iz kade, učinite to polako. U ovom trenutku ste više nego verovatno ošamućeni. Osušite se i umotajte u peškir i pokrijte ogrtačem. Uvijte se u ćebe i uživajte toplini koju ste dobili od kupke.
Kupka se ne preporučuje trudnicama.
Recept za ćureću supu
Kada je napravite, obavezno sačuvajte supu u zamrzivaču, da možete lako da je podgrejete kada dođu dani kada ste bolesni ili kada vam je oslabio imunitet.
Sastojci:
- 1 kost trupa ćuretine, koža, batak itd
- 8 čaša vode dovoljno da pokrije delove ćuretine
- 1 luk presečen na pola
- 3-4 šargarepe isečene na kockice
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice morske soli
- 2 češnja belog luka (mleveno)
- 2 kašičice mlevene žalfije
- 1 kašičica majčine dušice
- pileća podloga po ukusu (možete koristiti i bujon)
- 1/2 šolje kukuruza
- 1 šolja boranije
- 1/4 šolje sočiva
- 1/4 šolje kinoje
Priprema
Za čorbu od kostiju: Odlomite trup ćuretine i stavite u lonac za supu. Dodajte i ostalo meso. Napunite vodom. Luk isecite na pola i dodajte ga po želji. Pustite da provri, smanjiti na jedinicu, pa poklopite i ostavite da se kuva nekoliko sati (što duže to bolje). Možda ćete morati stalno da dodajete vodu.
Procedite supu i ostavite sa strane. Meso procedite i dodajte u čorbu.
Za supu: Ostatak sastojaka dodajte u činiju za supu (sa ćurećim mesom i čorbom). Možda ćete morati da dodate još vode. Količina bujona zaista zavisi od vas. Okusite i prilagodite začine. Kuhajte najmanje sat vremena.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU