Ova mahunrka je jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma
Leblebija je mahunarka iz porodice bobova i ima neverovatne nutritivne vrednosti. Prepuna je belančevina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti i po nekoliko sati.
Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A,E i C. I kuvana leblebija ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. Takođe, sadrži i veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.
Pročitajte još: Regulišite ishranu i rešite se pojave URINARNIH INFEKCIJA: Ovo su glavni okidači
Kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.
Pomažu pri izbacivanju toksina.
Evo zašto leblebije treba da uvrstite u ishranu:
Izbacuje toksine i pomaže u mršavljenju
Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, leblebije su odlične za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ukoliko ih redovo jedete, izbacićete sve nakupljene toksine iz creva i jetre.
Pogoduju dijabetičarima
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Foto: Deposit
Pročitajte još: Oni su najbolji borci protiv starenja, a da li ih JEDETE?
Čuvaju zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.
Bogate su kalijumom.
Snižavaju krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Pročitajte još: Želite da budete zdravi? Obavezno izbacite ove namirnice
Pečene leblebije možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali ih možete i sami skuvati. Evo kako:
Pre kuvanja je neophodno da ih potopite u vodu u kojoj će odstojati minimum 8 sati. Nakon tog ih prebacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na tihoj vatri sa poklopcem, ili 20 minuta u ekspres loncu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU