Otežano gutanje, promuklost, iritirano i bolno grlo najčešći su simptomi upale koja se javlja posebno u prolaznom periodu i kod čestih sezonskih alergija. Dobra vest je što možete sebi olakšati bol pomoću prirodnih lekova.
Jedan od proverenih prirodnih lekova za lečenje bolnog i iziritranog grla jeste kombinacija kima, sirćeta i vode. Po jednu supenu kašiku možete popiti na svakih pola sata i do sledećeg dana tegobe će se sigurno smanjiti, ako ne i nestati.
Ali ukoliko u svojoj kuhinje nemate ove sastojke pokazaćemo vam i kako da napravite lek od belog luka koji je takođe odlično rešenje za bol u grlu.
Grebanje, peckanje, osećaj "peska u grlu" i poteškoće s gutanjem jedne su od najčešćih boljki s kojima se susrećemo na prelasku godišnjih doba.
Ukoliko nemate bakterijsku infekciju ili patite od sezonskih alergija, vrlo verovatno se radi o padu imuniteta. Boravak u zatvorenim i zadimljenim prostorijama takođe može da izazove bolove u grlu.
Dobra vest je da postoji izuzetno lako rešenje za vaš zdravstveni problem. Samo je potrebno da zavirite u kuhinjsku ostavu i pronaći ćete lek koji delotvorno otklanja peckanje i grebanje grla.
Kim, voda i sirće
Za pripremu ovog recepta potrebno vam je seme kima, voda i samo jedna kašika sirćeta. Kim je izuzetno zdrav začin. Ali seme kima mnogo je više od začina koji obogaćuje i čini jela ukusnim. Ove semenke koriste se u evropskoj i azijskoj kuhinji stotinama godina. Često se koriste kao dodatak hrani kao što su sir, jela od mesa i kiseli kupus.
Međutim, koristi se i u biljnoj medicini. Istorijski gledano, semenke kima su se koristile za lečenje svega, od problema sa lošim varenjem do nadutosti u stomaku. Seme kima je takođe bogat izvor antioksidanasa. Unošenjem dovoljne količine antioksidanasa smanjenjuje rizik od srčanih oboljenja, ATEROskleroze i visokog krvnog pritiska.
Za pripremu ovog narodnog leka potrebno vam je:
– 250 ml vode
– 80 grama mlevenog kima
– 1 kašika sirćeta
Sirće je prirodno sredstvo za olakšanje mnogih neprijatnosti i bolesti organizma. Rezultati istraživanja pokazuju da je uticaj jabukovog sirćeta na zdravlje ljudi veliki i da koristi dijabetičarima. Pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta. Kada se pomeša sa kimom I vodom može biti I odličan recept za bolno I upaljeno grlo.
Za pripremu ovog recepta sipajte 200 ml vode u šerpicu, dodajte mleveni kim i stavite na ringlu da provri, smanjite ringlu i ostavite još 15 minuta. Kada smesa postane gusta i lepljiva dodajte još 50 ml vode i sačekajte da još jednom provri. Sklonite sa ringle, ostavite da se prohladi, pa dodajte sirće.
Pijte svakih 30 minuta po 1 supenu kašiku, i već posle 2 sata moći ćete da osetite olakšanje. Ovaj napitak preporučuje se svima koji su podložni čestim prehladama, imaju često upaljeno grlo i anginu.
Beli luk
Ako u svojoj kuhinji trenutno nemate gore pomenute sastojke pokušajte sa sledećim receptom. U slučaju bakterijske upale grla i ždrela, uvek možete da se okrenete omiljenom srpskom leku za sve boljke – belom luku.
Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo. Beli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo delovanje na infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima.
Poznato je da ovo povrće poseduje antibakterijska svojstva, a kad je upala malo ozbiljnija, preporuka je da u čašu prokuvane i prohlađene vode dodate nekoliko izgnječenih čenova. Sačekajte par sati da luk pusti svoje esencije, pa procedite. Ovim napitkom ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU