Jelena Đoković je na posebnom režimu ishrane već godinama
Jelena Đoković, supruga najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, veliku pažnju poklanja onome što jede. Zdravlje joj je uvek bilo na prvom mestu.
Predanim odnosom prema hrani, Jelena Đoković bitno je uticala i na muža Novaka Đokovića. Baš iz razloga što pazi šta jede, treba tražiti formulu Noletove dugovečnosti u profesionalnom sportu i uspešnosti kada je u pitanju tenis.
Mnogi smatraju da Jelena i Novak Đoković deluju mladoliko, baš zbog zdrave prehrane. Jelena je veganka i ponosna je na to.
- Počela sam da razmišljam kako da preživim tri godine, jer nisam imala novca da jedem u ne znam kakvim restoranima, a nisam ni živela u domu gde imam kuhinju. Tako da je veganstvo krenulo iz muke - otkrila je jednom prilikom Jelena Đoković.
Istakla je tada Jelena da nije imala nameru da bude veganka, ali je to prihvatila i danas je ponosna što jede isključivo hranu biljnog porekla.
- Ja sam bila veliki gurman, jela sam meso. I danas ga volim, ali ga ne jedem. Dobro se osećam i to mi je bio cilj. Da pronađem način kako da živim ovaj život budna, s energijom, zdava.
Otkrila je supruga Novaka Đokovića šta jede.
- Moja prehrana je 70 odsto sirove hrane, a 30 odsto skuvane. Najčešće jedem supu, bezglutensku testeninu, kinou, pirinač... Teško je danas pronaći pravu hranu i pripremljenu na zdrav način. Zato mi je važno da se dobro organizujemo oko obroka i srećna sam što imam partnera koji je kao i ja posvećen tome da ostane zdrav i jak. Naši režimi prehrani se tek malo razlikuju - rekla je Jelena Đoković u emisiji "Šta sam tebi i ko sam sebi".
Prema svemu sudeći, tajna lepote i vitkosti Jelene Đoković krije se u posebnom režimu prehrane. Ključnu ulogu u velom procesu igra žitarica kinoa. Naime, to je namirnica bez koje Jelena ne može da zamisli svoj dan, a kombinuje je u ishrani na različite načine. Kako ni ona, ni Novak godinama ne jedu meso, tako se trude da svoj jelovnik obogate prirodnim izvorima proteina, a jedan od njih je i kinoa. To je biljka koja je prava riznica zdravlja.
Ova namirnica se naziva i "zlatom Inka" kao i "kraljicom semenki", a drevne civilizacije Južne Amerike uvelike su bazirale svoju prehranu na njoj. Smatrali kinuo svetom biljkom te osim za prehranu koristili je i u narodnoj medicini. Kinoa obiluje proteinima, vitaminom C, kalcijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i mnogim drugim vrednim sastojcima. Koristi se za jelo, ali i za izradu masti, eteričnih ulja i narodnih lekova. Tako se zna da se kroz istoriju kinoa posebno prepisivala bolesnicima za lečenje reume, tumora, hemoroida i išijasa.
(Kurir)
BONUS VIDEO