Lekari i stručnjaci su ih već dugo isključili iz ishrane, a to se savetuje i svima ostalima.
Vodeći gastroenterolozi su podelili koje namirnice uvek izbegavaju kako ne bi imali neprijatne posledice po gastrointestinalni trakt i zdravlje uopšte.
Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san
Proteinske pločice
LJubitelji fitnesa smatraju ih savršenom užinom između glavnih obroka i pogrešno veruju da šipke sadrže samo korisne supstance.
Pročitajte još: Zašto dete ne treba da nosi jaknu kada je u AUTO-SEDIŠTU? Mnogi greše, a može da bude opasno
- Nikad ne jedem proteinske pločice! Oni su obično visoko obrađeni i sadrže mnogo aditiva, konzervansa, pa čak i šećera. I sve ovo apsolutno nije dobro za stomak, a ni za figuru - priznala je doktorka Harmoni Elison, gastroenterolog iz Medicinskog centra Tafts i kaže da su prirodniji izvori proteina i odlična alternativa zdravoj užini orasi, semenke bundeve ili čak puter od kikirikija. Ali u čistom obliku, bez aditiva, začina i veštačkih zamena za hranu.
Kobasice i meso sa krvlju
- Crveno meso i prerađeno meso u obliku prerađene hrane povećavaju rizik od polipa, pa čak i raka debelog creva - kaže doktorka Rezvana Čoudhuri.
Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne
Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih vitamina i aminokiselina, vaš lekar savetuje da ne jedete više od 100 grama dnevno, a idealno ne više od jednom nedeljno. A prerađeno meso sadrži puno nitrata, koji deluju kao konzervansi, pa ih je bolje odbiti u potpunosti.
Limunada i druga gazirana pića
Prema doktoru Sajmonu Metjuzu, gazirana pića mogu izazvati nadimanje, podrigivanje i refluks kiseline. I to da ne pominjemo činjenicu da soda šteti zubima i doprinosi povećanju težine.
Pročitajte još: Svi znamo šta znači kada vas SVRBI LEVI DLAN, ali da li znate šta znači kada zasvrbe drugi delovi tela
Beli hleb
Gastroenterolog Šila Grover smatra da rafinisana zrna u belom hlebu mogu da naškode našim crevima, a kvasac će izazvati uznemirenost i nadimanje. Međutim, doktorka nije tako kategorična - ona sama ne jede hleb, ali ne savetuje drugima da odbiju. Glavna stvar je znati meru, ne više od jednog komada dnevno.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU