Na pijacama ovih dana osim mladog luka, zelene salate i rotkvica potražite i rukolu.
Rukola obiluje antioksidansima i kao takva pomaže odbranu protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada, ali i ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.
Pročitajte još: Da li ste probali KEFIR? Evo zašto ga nazivaju NAJBOLJIM PROBIOTIKOM
Vitamin A, kojim rukola obiluje, garantuje poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u svom zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od raka.
Još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Neime, postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina.
Daje snagu, izdržljivost, hrani mozak.
Rukola je prepuna vitamina i minerala koji na neki način jačaju odbranu imunog sistema organizma. Telo je stimulisano da stvara više belih krvnih zrnaca, a rukola ima i druge brojne načine da poboljša snagu, izdržljivost i funkcionisanje vašeg imunog sistema.
Ovo zeljasto povrće odličan je izbor za dodatak ishrani za trudnice. Naime, rukola je bogata folatima, koji uključuju i folnu kiselinu, a oni dokazano smanjuju pojavu određenih mentalnih defekata kod beba.
Pročitajte još: Spremite jelo kao Gvinet Paltrou: Kako se hrani poznata glumica?
Konzumiranje rukole je korisno i zbog sadržaja vitamina B kompleksa, ranije poznatih jednostavno kao vitamin B, koji zapravo čine grupu od osam različitih vitamina, koji podstiču metabolizam i zdravlje ćelija. B vitamini učestvuju i pomažu u svim različitim ćelijskim aktivnostima, uključujući proizvodnju energije, sintezu masti, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i mnoge druge vitalne procese za ćelijsko i metaboličko zdravlje.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU