Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane.
Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Vitamin C efikasno se bori protiv prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.
Limunska kiselina je prisutan u limunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povisuje (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenaca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela - proizvoda metabolizma proteina.
Pročitajte još: ČAJ OD RUZMARINA za jači imunitet: Kolika je njegova moć
D-limonen. Prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. D-limonen je koristan za respiratorne patologije. Zbog toga je neophodno osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.
Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.
Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori.
Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.
Foto:Deposit
Nobeletin. Prisutan u kori limuna. To je potencijalni geroprotektor.
Pročitajte još: Tačan SPISAK namirnica koje treba jesti, a prepune su vitamina i smrt za viruse
Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:
- Pušačima;
- Osobama koji su na dijeti;
- Svima onima koji imaju respiratorne tegobe;
- osobe koje pate od dijabetesa;
- Onima koji pate od gihta;
- Osobama sa usporenim metabolizmom;
- Za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda;
- Osobama koje pate od varikoznih vena;
- Osobama starijim od 60 godina.
Zest je najzdraviji deo limuna i nalazi se u kori, zbog čega se preproučuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU