Alkalnost je važna za naše zdravlje jer ćelije u našim telima moraju da održavaju svoju prirodnu alkalnu ravnotežu da bi ostale zdrave. Zbog toga, konzumiranje alkalne hrane može unaprediti odlično opšte zdravlje
Ovaj recept za alkalizirajući sok uključuje visoko alkalnu hranu poput šargarepe, krastavca, kupusa, kelja ili spanaća, limete i đumbira. Takođe je ukusno i lako se može uključiti u vašu ishranu.
Šta je alkalna dijeta?
Alkalna dijeta je ona koja ima za cilj da pomogne u ravnoteži pH nivoa krvi tečnosti u vašem telu, uključujući krv i urin.
Postizanje pH ravnoteže jedenjem alkalne dijete može biti od pomoći u smanjenju morbiditeta i mortaliteta od brojnih hroničnih bolesti i oboljenja — kao što su hipertenzija, dijabetes, artritis, nedostatak vitamina D i niska gustina kostiju.
Pročitajte još: SREMUŠ ČISTI KRV, SNIŽAVA HOLESTEROL: Isprobajte DVA najefikasnija RECEPTA travara Momčila
Nažalost, mnoga deca i odrasli danas konzumiraju visoko kiselu ishranu sa visokim sadržajem natrijuma koja sadrži veoma malo ne samo magnezijuma i kalijuma, već i antioksidanata, vlakana i esencijalnih vitamina. Povrh toga, tipična zapadnjačka ishrana je bogata rafinisanim mastima, jednostavnim šećerima, natrijumom i hloridom.
Foto: Unsplash
Sve ove promene u ljudskoj ishrani dovele su do povećane „metaboličke acidoze“, odnosno suboptimalnih nivoa pH. Povrh ovoga, mnogi pate od niskog unosa hranljivih materija i problema kao što su nedostatak kalijuma i magnezijuma.
Sastojci alkalnog soka
Recept za alkalni sok, naravno, treba da sadrži alkalnu hranu. Sveže voće i povrće najviše promoviše alkalnost.
Neki od najboljih izbora su pečurke, citrusi, urme, suvo grožđe, spanać, grejpfrut, paradajz, avokado, letnja crna rotkva, lucerna trava, ječmena trava, krastavac, kelj, jicama, pšenična trava, brokoli, origano, beli luk, đumbir, pasulj, endivija, kupus, celer, crvena cvekla, lubenica, smokve i zrele banane.
U međuvremenu, skoro sva sirova hrana je na alkalnom jelovniku, jer se za nekuvano voće i povrće kaže da je biogeno ili „životvorno“. Kuvanje hrane iscrpljuje alkalizirajuće minerale.
Na kraju, pića napravljena od zelenog povrća su prepuna namirnicama koje formiraju alkale i hlorofilom.
U ovom receptu za alkalni sok ispod, primetićete da je pun pro-alkalne hrane. Konzumirajte nekoliko puta nedeljno, ili bar jednom, da biste pomogli u ravnoteži pH vrednosti.
Recept za alkalni sok
Ovaj recept za alkalizirajući sok uključuje visoko alkalnu hranu poput šargarepe, krastavca, kupusa, kelja ili spanaća, limete i đumbira. Takođe je ukusno i lako se može uključiti u vašu ishranu.
Sastojci:
- 1 šargarepa
- 1 mali krastavac
- ¼ glavice kupusa
- 1 šolja kelja ili spanaća
- ½ limete
- 1 grudvica đumbira
Uputstva
Dodajte sve sastojke u sokovnik za povrće i napravite kompaktnu masu. Promešajte sok i odmah konzumirajte.
Nemate sokovnik? Dodajte sastojke plus 200 mililitara vode u električni blender. Pomešajte i istresite vlakna iz soka finom žičanom mrežicom!
BONUS VIDEO: